Suđenje Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju počinje sutra u Hagu 1

Suđenje bivšim čelnicima Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju počinje sutra pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu.

Njih dvojica se terete da su od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za štampu i drugim skupovima koji su se medijski prenosili, kao i daljim distribuiranjem informacija, neovlašćeno otkrili informacije zaštićene Zakonom o Specijalizovanim većima, uključujući podatke o izvesnim (potencijalnim) svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

Gucati i Haradinaj su (potencijalnim) svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća.

U dve tačke optužnice zerete se za krivična dela protiv javnog reda – ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, a u četiri tačke za krivična dela protiv pravosuđa i javne uprave – zastrašivanje svedoka tokom krivičnog postupka, odmazda i povreda tajnosti postupka.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i narednog dana prebačeni u pritvor u Hagu.

Na prvom prvom pristupanju sudu pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom, 18. decembra prošle godine, Gucati se po svim tačkama optužnice izjasnio da nije kriv dok je Haradinaj odlučio da se o krivici izjasni u roku od 30 dana.

Tokom dodatnog pristupanja sudu 8. januara ove godine, Haradinaj se nije izjasnio o krivici, pa je u skladu sa Pravilnikom sudija za prethodni postupak u njegovo ime da nije kriv.

Konferencija za pripremu suđenja u ovom predmetu je održana 1. i 2. septembra 2021. nakon čega je usledila pripremna konferencija specijalizovanog tužioca 8. septembra.

Kako javlja Tanjug, a prenosi Kosovo Online, prema procenama suda, suđenje bi moglo da se završi 17. decembra ove godine.

Na početku suđenja tuzilaštvo će pročitati optužnicu i obrazložiti njene navode, nakon čega će optuženi imati priliku da se kratko izjasne o krivici, a potom će suđenje biti nastavljeno saslušanjem svedoka 18. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari