Sudski savet Kosova kritikovao Vladu i Skupštinu jer novi koeficijenti smanjuju plate u pravosuđu 1Foto: Pixabay/Leonhard Niederwimmer

Sudski savet Kosova (SSK) je danas ocenio da je odluka Vlade o vrednosti koeficijenta za plate u javnom sektoru štetna za nezavisnost, integritet i pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema.

Odlukom Vlade od srede o visini koeficijenta za izračunavanje plata došlo je do značajnog smanjenja primanja zaposlenih u pravosudnom sistemu Kosova, na šta je juče reagovao i Tužilački savet Kosova.

SSK kaže se u saopštenju da je ta „intervencija u pravosudni sistem u potpunoj suprotnosti s ustavnim i zakonskim odredbama i s evropskim standardima koji sudijama garantuju predvidiv sistem plata i ne dozvoljavaju smanjenje plata“.

„Takav pristup pravosuđu je u suprotnosti i sa Presudom Ustavnog suda, Zakonom o sudovima, Stavovima Venecijanske komisije i Preporukama Konsultativnog saveta evropskih sudija“, naveo je SKK i izrazio zabrinutost što ni Skupština ni Vlada nisu poštovale odluku Ustavnog suda da obezbede nepovredivost plata zaposlenih u pravosudnom sistemu.

„Stoga pozivamo Narodnog advokata (ombudsmana) da postupi u okviru zakonskih ovlašćenja osporavanjem ovog zakona u Ustavnom sudu“, traži se u saopštenju i najavljuje da je SSK odlučan da preduzme sve ustavne i zakonske radnje u cilju zaštite i unapređenja institucionalne i funkcionalne nezavisnosti pravosudnog sistema.

Protiv visine koeficijenta su se izasnili i predstavnici partija, pojedini granski sindikati i civilno društvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari