Tužilački savet Kosova osudio izjave Aljbina Kurtija protiv tužilaca 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Tužilački savet Kosova (TSK) osudio je izjave premijera Aljbina Kurtija i ministara njegove vlade protiv tužilaca, date u petak i subotu, nakon hapšenja dvojice službenika Ministarstva industrije zbog sumnje da su proneverili državne rezerve, a TSK je Kurtijeve izjave opisao kao ucene i ponižavanje, javlja portal KoSSev.

Braneći ministarku industrije, premijer Kurti je u petak umešao sudove, tužioce i medije kao pristalice zločina, a u subotu je ministar finansija Hekuran Murati, optužio tužilaštvo da pravi „spektakle ni od čega“ i kazao da je pravosudni sistem uhvaćen, prenosi KoSSev pisanje prištinske Kohe.

Na te izjave regovao je TSK ocenivši da su one date na osnovu predrasuda i nagađanja „u pokušaju da se na bilo koji način i u svakom slučaju napadne tužilački sistem“.

Navodi se da TSK „poziva premijera i ministre vladinog kabineta da se uzdrže od kontinuiranih ucenjivanja, a samim tim i ponižavajućih izjava prema tužilačkom sistemu Kosova uopšte, a posebno prema radu tužilaca, pokušavajući da javno linčuju sve što ima veze sa tužilačkim sistemom i radom državnih tužilaca“.

Tužilački savet Kosova „jasno i nepokolebljivo naglašava da su ovakve neosnovane izjave i optužbe i takav pristup izvršne vlasti, napad i linč na glavne tužioce i tužioce imenom i prezimenom, nedopustiv prekršaj i neuspeli pokušaj mešanja u samostalan rad Tužilaštva“.

Savet je pozvao Vladu da se kloni „takvih izjava, pokušaja direktnog i beskorisnog mešanja i pritiska, koji su u suprotnosti sa zakonima na snazi i Ustavom Republike Kosovo“.

Takođe, TSK je poručio da je posvećen borbi protiv pritisaka i da takve izjave neće umanjiti rad tužilaca jer će „Državni tužilac, kao važan deo pravosudnog sistema“ intenzivno raditi na rasvetljavanju do okončanja svih slučajeva na radu, protiv svih osumnjičenih i službenika, uprkos pokušajima da se interveniše, konačno i dosledno ističući da je nezavisnost tužilačkog sistema suštinska i važna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari