Suknja - najzastupljeniji odevni komad dama u Parizu 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre tačno 100 godina, Ilustrovani list objavio je izveštaj jedna Francuskinje o modi na ulicama Pariza.

Ilustrovani list piše da je na ulicama Pariza najzastupljeniji odevni komad – definitivno suknja.

Suknje raznih krojeva – asimetrične, okruglih ivica ili uske, postale su sastavni deo odevnih kombinacija dama u Parizu.

Te suknje obično kombinuju sa šarenim tunikama, koje izgledaju zanimljvije nego klasične uske haljine koje su ranije bile često viđene na Francuskinjama.

Suknja - najzastupljeniji odevni komad dama u Parizu 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Ilustrovani list prenosi da su Francuskinje „opčinjene“ plesom – samim tim, svaka od njih u ormanu ima jednu haljinu namenjenu za plesne večeri. Te haljine obično su lepše od svih ostalih, a Francuskinje jedva čekaju priliku da ih obuku.

U tekstu se ističe da je Pariz „poludeo“ za čipkom. Najpoznatiji model čipki je „Chantilly“.

Francuskinje svojim krojačicama obično traže haljine sa prorezom na leđima ili ramenima, a haljine na kraju ukrašavaju čipkom – tako svaka dama izgleda veoma zanosno, a „nova moda“ koja je zavladala Parizom idealna je za sve žene koje žele da oplemene svoje lice i pokažu svoju figuru.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. S obzirom da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta je pisao Ilustrovani list 1921. godine. Prvi brojevi „Ilustrovanog lista“, čiji je vlasnik i odgovorni urednik Ivan Zrnić štampani su u Beču i Zagrebu, a od 1920. u Beogradu.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari