Jedna osoba poginula je juče na Krimu gde je policija razdvajala rivalske grupe demonstranata uoči zasedanja regionalnog parlamenta o krizi u Ukrajini.

Proruski i antiruski demonstranti sukobili su se u Simferopolju, gde se više od 10.000 Tatara okupilo da bi pružilo podršku tromesečnim protestima koji su doveli do svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča, dok se u blizini odvijao nešto manji proruski skup. Tatari su, noseći ukrajinske zastave, skandirali „Ukrajina nije Rusija“ i sukobili se sa rivalima koji su mahali ruskim zastavama.

Ruska Crnomorska flota je stacionirana na Krimu, gde većina stanovništva govori ruski jezik, kao i u većem delu južne i istočne Ukrajine. Krimski Tatari su aktivno učestvovali u demonstracijama protiv Janukoviča i neprijateljski su raspoloženi prema zvaničnoj Moskvi. Predsednica Gornjeg doma ruske Dume Valentina Matvijenko, koja je rođena u Ukrajini, izjavila je da ne postoji mogućnost da Moskva vojno deluje u Ukrajini. „Nemamo pravo i ne možemo da se mešamo u unutrašnja pitanja suverene države. Mi smo za Ukrajinu kao jedinstvenu državu i ne bi trebalo da postoje osnove za separatistička osećanja“, kazala je Matvijenko.

Tenzije na Krimu odražavaju podele u Ukrajini posle višemesečnih protesta i podstiču bojazni da istok zemlje, na kojem se uglavnom govori ruski, neće priznati prelazne vlasti. Jedan poslanik Dume rekao je tokom posete Krimu u utorak da će Moskva zaštititi ljude koji govore ruski, što je podstaklo spekulacije da Rusija pokušava da opravda vojnu intervenciju. Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je proveru borbene gotovosti vojske u centralnom i zapadnom delu Rusije.

Tri bivša ukrajinska predsednika Leonid Kravčuk, Viktor Kučma i Viktor Juščenko optužili su juče Rusiju da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine. „Rusija, koja pokušaje naših međunarodnih partnera da se situacija reši mirnim putem sve vreme naziva mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine, sada je sama pribegla direktnom mešanju u politički život Krima“ navodi se u zajedničkoj izjavi Kravčuka, Juščenka i Kučma. Prema njihovim rečima, ideja predstavnika ruske Dume da se održi referendum o pripajanju Krima Rusiji, ili da Vrhovna Rada Autonomne oblasti Krim donese odgovarajući zahtev, „mora se osuditi kao poziv za svrgavanje ustavnog poretka i teritorijalne celovitosti Ukrajine“. Takođe, oni navode da je u toku „opasan scenario federalizacije Ukrajine“, te da državna bezbednost i tužilaštvo moraju oštro da reaguju na pojave separatizma.

„Fašisti iz Kijeva“

„Nećemo dozvoliti da sudbina naše zemlje bude odlučena bez nas. Spremni smo da se borimo za Ukrajinu i našu evropsku budućnost“, rekao je jedan od demonstranta, 54-godišnji inženjer Nuridin Sejtabaev. S druge strane policijske linije, 52-godišnji Anton Luahov, koji je mahao ruskom zastavom, rekao je da samo Rusija može da ih odbrani od „fašista iz Kijeva i islamskih radikala na Krimu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari