urusena zgrada VracarFoto: Miroslav Dragojević

Obrušio se još jedan deo zgrade u Vidovdanskoj ulici na Vračaru, koja je u petak stradala zbog potkopavanja temelja sa susednog gradilišta.

Građani koji su u petak evakuisani i privremeno smešteni u Hotel Slavija, uspeli su da iz zgrade rizične za ulazak, uzmu samo najpotrebnije stvari.

Iako su inspekcije već bile na terenu kako bi utvrdile uzrok pucanja zidova i urušavanja čitavog stana u prizemlju, javnost još nije upoznata sa detaljima o tome ko je odgovoran za ovaj propust.

Stanare trenutno najviše zanima kada će zgrada biti obnovljena i da li će i kada moći da se vrate u svoje stanove, što je u ovom trenutku daleko od bilo kakve izvesnosti.

Tim povodom oglasio se i Goran Vesić, koji je kazao da će štetu nastalu usled urušavanja zgrade u Vidovdanskoj morati da snosi investitor objekta pored, „jer je ona nastala njihovim radovima“.

Vesić je dodao da su prvog dana na terenu bili statičari, kako bi procenili bezbednost zgrade i šta nije dobro urađeno u projektu, kao i da će Grad podneti prijave protiv odgovornih.

Prema njegovim rečima, prve informacije su da je investitor imao građevinsku dozvolu i prijavu radova.

Saopštenjem se oglasila i Inženjerska komora Srbije (IKS), koja je navela da će „preduzeti sve potrebne korake u cilju utvrđivanja odgovornosti učesnika u slučaju urušavanja zgrade u beogradskoj opštini Vračar, ukoliko se utvrdi da je postupanje članova Komore bilo protivno profesionalnim pravima i dužnostima i etičkim normama ponašanja“.

Kako za Danas kaže nekadašnji predsednik IKS Dragoslav Šumarac, u lancu gradnje, lako je utvrditi odgovornost i ko je načinio grešku, ali da se boji da stanari neće brzo dočekati da se vrate u svoje domove.

– Ko je pogrešio utvrdiće nezavisna komisija ili sudski veštaci, a verovatno će se slučaj ispitivati i po krivičnom postupku. Najpre, da li je projekat urađen kako treba, jer se ovde videlo da šipovi nisu izdržali opterećenje od tog susednog objekta, a zatim treba videti i da li je izvođač radio po projektu, kaže Šumarac.

On navodi slične slučajeve kada je zbog obrušavanja zgrade u Čuburskoj Komora oduzela pet licenci svojim članovima, od zaduženih za tehničku kontrolu, izvođenje do nadzora radova, i po jednu licencu za oštećenja zgrada u Dubljanskoj i 27. marta.

– Međutim, IKS je sada pod direktnom kontrolom Ministarstva građevine, posle izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kada je Zorana Mihajlović postavila svoje najbliže saradnike u organe upravljanja Komore. Napravili su zbrku, izmenjeni su nazivi licenci, sada ne postoji nešto što je postojalo od osnivanja Komore. Indikativno je pre svega što projektant u Vidovdanskoj ima licencu 200, koja je urbanistička. To je sve posledica tih „reformi“, sada nema onih striktnih procedura kojih smo se pridržavali, navodi Šumarac i dodaje da sada glavni projekat nema tehničku kontrolu, kako je to ranije bilo.

– Onda je jasno kako takav izvođač može da preuzme tako važan posao sa tolikom dubinom temeljne jame. Taj izvođač ima osnivački ulog u firmi od sto dinara. Može Vesić da priča koliko hoće da će odgovorni da naprave stanove oštećenim građanima, samo se pitam koliko će ih izgraditi sa 100 dinara. Bojim se da ne bude kao slučaj one gospođe koja je preminula u Hotelu Slavija, a da nije ni dočekala da joj se krov nad glavom ponovo napravi. Očigledno je jedan javašluk na delu. Građani su počeli da se plaše gradilišta, kad ih vide, beže glavom bez obzira. Opravdano, jer su gradilišta postala tempirane bombe, zaključuje Šumarac.

Zgrada arhitektonski vredna

Osim što je sedam porodica ostalo bez svojih domova, urušavanjem zgrade u Vidovdanskoj ulici načinjena je i šteta na zdanju bitnom za istoriju arhitekture.

– Zgrada koja se urušila pripadala je vrednoj međuratnoj produkciji zgrada, a projektovao ju je 1938. godine poznati beogradski arhitekta Vladeta Maksimović, kaže za Danas arhitekta Milan Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari