Iako kalendarski, a i po temperaturama koje i dalje prelaze 30 stepeni, leto još uvek traje, u Boru misle na zimu i poklonike skijanja. Naime, izgradnja jednoužne dvosedne žičare na Crnom vrhu u neposrednoj blizini Bora već je u finalnoj fazi i sva je prilika da će planirani rok za završetak žičare biti ispoštovan jer su završeni temelji i montaža svih 14 nosećih stubova.

Ostalo je da se montira okretna stanica za koju je urađen betonski temelj, kao i prilazni platoi, izjavio je koordinator iz RTB-a za izgradnju žičare na Crnom vrhu Jovica Anđelović.

– Nakon toga sledi ugradnja vučnog užeta i sedišta. Sve se odvija u okviru termin-plana, a rok završetka žičare je 17. septembar. Posle toga počinje njeno ispitivanje, probni rad i tehnički prijem. Skijaška staza je dosta raščišćena i prokrčena i to basenskom mehanizacijom. Veći deo radova je obavljen prošle, a finalizovan ove godine, pa nam u septembru predstoje samo manje finese – kaže Anđelović, objašnjavajući da je montaža pogonske užetnjače sa reduktorom i elektromotorom takođe završena i da se rade elektrodelovi i zatvaranje komandne kućice.

Žičara koja je poklon Skijališta Srbije borskoj opštini duga je ukupno 1.300 metara i skijaše će, uz prosečan nagib od 25 stepeni, dovoziti na 1.040 metara visine kod Meteorološke stanice, gde je i krajnja stanica postojećeg ski-lifta. Za skijaše je tokom zime namenjena brzina od 2,5 metara u sekundi, takozvana brzohodna, dok je sporohodna od 1,67 metara u sekundi namenjena za turističke obilaske Crnog vrha u letnjem periodu. Uz veću brzinu kapacitet žičare je 1.200 skijaša na sat, a 800 putnika na sat je kapacitet sa sporohodnom brzinom.

Prema rečima Jovice Anđelovića, ova je investicija vredna ukupno oko 500.000 evra. Demontažu i transport žičare od Kopaonika do Crnog vrha obavio je ATB FOD, čiji su radnici izveli mašinske i elektroradove koje je finansirao RTB Bor sa 260.000 evra, dok su građevinski radovi i izrada betonskih temelja, vrednost im je 125.000 evra, poklon beogradskog Energoprojekta .

Po završetku žičare sledi uređenje skijaške staze i izgradnja infrastrukturnih objekata, najavljuje v.d. direktora JP Borski turistički centar, Milan Šerbula, objašnjavajući da se žičara i ski-lift spajaju u jednoj tački i staze počinju zajednički, pri čemu se nova odvaja u desnu stranu, a stara ostaje nepromenjena.

Staza za dobre skijaše

– Nova staza dužine 1.500 metara biće namenjena boljim skijašima, pošto je u većem delu „crna“, odnosno ima veoma veliki nagib, a stara, koja je duga 800 metara i široka 30 metara, koristiće početnicima. Od Skijališta Srbije smo dobili tabač kojim ćemo ih održavati kako bismo zadovoljili potrebe skijaša – kaže Šerbula.

Više posetilaca

U planu je izgradnja velikog parkinga, kafića, servisa za iznajmljivanje skijaške opreme, ambulante, mokrog čvora, biletarnice, čime će Crni vrh postati dobro organizovano skijalište i to već tokom predstojeće zimske sezone. S obzirom na dosad urađeno i planove za dalje infrastrukturne radove, procena da će broj posetilaca u odnosu na prošlogodišnju cifru od dve hiljade biti tri do četiri puta uvećan jeste ostvariva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari