Danas presuda Soldatoviću i suđenje za "Štrpce" 1Foto: Pixabay/Qimono

Presuda Bošku Soldatoviću, koji se tereti za ubistvo devet albanskih civila 1991. godine, biće izrečena danas pred Specijalnim sudom.

Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je 20 godina zatvora za Soldatovića, dok je odbrana zatražila da bude oslobođen svih optužbi.

U optužnici se navodi se da je Soldatović 11. novembra 1991. u mestu Bogdanovci u Hrvatskoj, kao pripadnik čete Vojne policije Druge proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA, bez ičije naredbe ili odobrenja i bez ikakvog razloga, u blizini zgrade Mesne zajednice, ubio devet civila (šest žena i tri muškarca), meštana albanske nacionalnosti.

Takođe, suđenje u predmetu „Štrpci“ trebalo bi da bude održano danas pred Specijalnim sudom.

Na prethodnom ročištu se nisu pojavili svedoci.

Gojko Lukić, Jovan Lipovac, braća Duško i Ljubiša Vasiljević i Dragana Đekić optuženi su da su učestvovali u otmici i ubistvu 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza na relaciji Beograd-Bar 27. februara 1993. godine.

Svi negiraju krivicu. Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu. Protiv Milana Lukića je nedavno podignuta optužnica u BiH upravo za zločin u Štrpcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari