Glavni pretres za zločin u Štrpcima odložen za 30. mart 1Specijalni sud u Beogradu (Foto: FoNet Dragan Antonić)

Suđenje za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza Beograd-Bar 1993. godine danas nije održano pošto se u sudnici nije pojavio branilac optuženog Duška Vasiljevića, Nebojša Perović.

Predsednica veća, sutkinja Vera Vukotić, najpre je prekinula suđenje na 10 minuta kako bi optuženi Vasiljević mogao da pozove svog advokata i sazna zašto nije došao na glavni pretres. Međutim, nakon pauze Vasiljević je saopštio pred većem da je Perovićev mobilni telefon isključen.

Podsetimo, Gojko Lukić, Jovan Lipovac, Duško i LJubiša Vasiljević i Dragana Đekić optuženi su da su učestvovali u zločinu u Štrpcima 27. februara 1993. godine. Oni negiraju krivicu. Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se smatra najodgovornijim za otmicu i ubistvo putnika. Milan Lukić je na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu. Nedavno je pritiv njega u BiH podignuta optužnica za zločin u Štrpcima.

Iako su na jučerašnji glavni pretres došli svih pet optuženih, te svi branioci (osim Perovića), postupajući tužilac Mioljub Vitorović sa tužilačkim pomoćnicima, svedok Mitrašin Glišić, punomoćnik oštećenih, i iako je deo sudnice određen za publiku bio gotovo pun – na suđenje su došli članovi porodica žrtava, predstavnici domaćih i međunarodnih organizacija, kao i nekoliko novinara/ki – sutkinja Vukotić je morala da odloži suđenje za 30. mart ove godine zbog nedolaska Vasiljevićevog advokata.

Perović je kažnjen sa 50.000 dinara, jer je uredno pozvan na suđenje, a nije opravdao svoj izostanak.

Zbog odlaganja suđenja, najviše su negodovali članovi porodica žrtava. Ispred Specijalnog suda bili su vidno razočarani.

Dok su davali izjave za Danas, preko puta je viđen advokat Perović. On je potom prešao ulicu i ušao u Specijalni sud. Nakon nekoliko minuta je izašao, te ga je novinarka Danasa zamolila za izjavu.

Rekao nam je da je zakasnio na suđenje zbog gužve u saobraćaju i parkiranja, a na naše pitanje da li će se žaliti na odluku sutkinje Vukotić da ga kazni sa 50.000 dinara, najpre je bio iznenađen jer nije znao za kaznu, a potom nam je odgovorio da će se na istu žaliti.

Nail Kajević, čiji je brat Nijazim otet i ubijen sa još 20 putnika iz voza u stanici Štrpci 1993. godine, rekao je za Danas ispred Specijalnog suda da je odlaganje današnjeg suđenja strategija odbrane od samog početka.

– Ono što je sada indikativno je da im sada sudija ide na ruku, da podržava njihovo omalovažavanje suda i zločina – naglašava Kajević. Kako dodaje, sama činjenica da se advokat Perović pojavio kada je suđenje već bilo gotovo pokazuje da je sve to smišljen scenario, “jer ga navodno nisu mogli dobiti na mobilni telefon”.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Inđić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Inače, za zločin u Štrpcima do sada je, osim Miće Jovičića, koji trenutno izdržava kaznu od pet godina, pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. pravosnažno osuđen i Nebojša Ranisavljević, i to na kaznu zatvora od 15 godina. On je tu kaznu u međuvremenu izdržao.

Žrtve zločina u Štrpcima bile su državljani Srbije i Crne Gore, iz Beograda, Prijepolja, Bijelog Polja i Podgorice. Najstarija je imala 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Zastrašivanje novinarke Danasa

Dok je novinarka Danasa uzimala izjavu od Naila Kajevića ispred Specijalnog suda, pored njih je stajao muškarac srednjih godina, istetoviran po vratu i sa tamnim naočarima na očima, slušajući šta pričaju. Novinarka je predložila Kajeviću da se pomere i čim su krenuli u suprotnom pravcu od tog muškarca, on je pošao za njima. Kada ga je novinarka pitala ko je i zašto ih prati dok uzima izjavu od Kajevića, postao je neprijatan, govoreći kako on ima pravo da stoji tu pored njih i ko je ona da njega pita kako se zove.

“Kada budeš službeno lice onda možeš da mi se obratiš”, rekao je novinarki Danasa taj nepoznati muškarac, a kada mu je rekla da će se Kajević i ona opet pomeriti, odgovorio je da ne može da mu zabrani da krene za njima.

Taj nepoznati muškarac je stajao pored novinarke Danasa dok je uzimala izjavu i od advokata Nebojše Perovića, nakon čega je pozvao nekog na mobilni telefon. Inače, novinarka Danasa je uspela da snimi mobilnim telefonom vređanje tog muškarca, kao i da ga fotografiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari