Maksimović bolestan, suđenje odloženo 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Suđenje Daliboru Maksimoviću za ubistvo četvorice bošnjačkih civila 1992. godine odloženo je danas, pošto se optuženi nije pojavio u Specijalnom sudu.

Kako je izjavio njegov advokat, Maksimović je 15-ak dana bio na lečenju u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara, i trenutno nije u stanju da prisustvuje suđenju.

Njegov branilac nije precizirao zbog čega je Maksimović bio hospitalizovan, ali mu je sudsko veće tražilo da sudu dostavi potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Na današnje suđenje nisu došli ni svedoci, iako su uredno pozvani. Milan Petković i Milojko Mitrović javili su sudu da ne žele da svedoče, dok je Ljubinko Zekanović rekao da “neće da dođe”, ne precizirajući da li je to važilo samo za današnji glavni pretres ili uopšte ne želi da svedoči.

Zbog nemogućnosti da se suđenje održi, naredni glavni pretres je zakazan zan 7. decembar ove godine u 9.30 časova u sudnici broj 4.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Maksimović, bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) Milići, optužen je za ubistvo trojice braće Karaosmanović i Fadila Čirak.

Kako se navodi u optužnici, Maksimović je ubistva počinio u Karakaju, u objektu “Standard”, gde je na spratu bila stacionirana srpska Stanica javne bezbednosti (SJB) Zvornik, a u prizemlju vojna jedinica iz Milića.

Maksimović je, prema optužnici, Iljazu, Nijazu i Nedžadu Karaosmanović, Fadilu Čiraku i nepoznatoj osobi, koji su bili vezani lisicama, pucao u leđa.

U optužnici piše da je Maksimović na licu mesta ubio Fadila, Iljaza i Nijaza, dok je NN lice uspelo da pobegne.

Zatim je sa još jednim nepoznatim vojnikom, prišao do Nedžada koji je još uvek davao znake života, te su ga tukli do smrti.

Inače, Maksimović je u drugom predmetu prvostepeno osuđen na 15 godina zatvora zbog ubistva četiri bošnjačka civila i silovanja u maju 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari