Naši narodi su bolesni i moraju se lečiti

Zdravko Bazdan, profesor Sveučilišta u Dubrovniku u penziji i bivši potpredsednik Hrvatskog helsinškog odbora, za Danas

Ostavite komentar


  1. Bas tako ..leciti ..jer ovakvo stanje odgovara bandi ..lopovima koji vladaju i vrse genocid nad narodima

  2. Jasno je da na nasim prostorima vlada klinicka psihopatija. Totalni izostanak empatije za drugog, nepriznavanje sopstvene krivice i kolosalna megalomanija.
    No, nacionalizam i psihopatija na nasim prostorima nisu stvoreni u 90-tim godinama.
    Politika nacionalizma nastala je ‘budjenjem naroda’ u 19-tom veku. Kao dokaz za to treba samo pogledati kako su prosle nacionalne manjine – Turci, Italijani i Nemci. Madjari i Albanci su opstali zahvaljujuci fizickoj blizini njihove matice, ali mi ovde govorimo o totalnom genocidu i nasilnoj asimilizaciji citavih naroda, koji su imali sustinsku ulogu u formiranju celokupnog drustva na teritorijiJugoslavije.
    Bez ova tri nestala naroda mi danas ne bi imali gradove, skole, poljoprivredu, fabrike… Cela Jugoslavija sedi na tudjoj muci i tudjem trudu. (Kako bi bilo Dalmacije bez Venecije ili mocvarne Vojvodine bez Marije Terezije?)
    Dakle, nacionalisticka bolest i nacionalna megalomanija, sveprisutna u bivsoj Jugoslaviji, je seme iz kojeg je citav nas prostor ponikao. To je ‘sveta matrica’ koja je utkana u bice Jugoslovenskih naroda.
    Nisu krive 90-te!

  3. Postovani profesore,
    Nakon raspada Rimskog Carstva u g. 476. Kosova odnosno Dardania bila i ostala u Ilirskom Poluostrvu. Nju niko nije donio u torbi sa Karpatskih Planina. Kao profesor sveučilista u Dubrovniku triba te reći istinu, kao što to ne moraju političari i diplomati. Proterivanje silom jedan milion albanaca od strane srpske vojske, policije i paravojnih snaga iz svojih kuća u 1999 god. nije se dogodilo prvi put u novijoj povjesti.
    Da sam istog mišljenja kao i vi tribao bi reći da su Dubrovnik sami Hrvati bombardirali. A zapravo nisu Hrvati, nego je vojska koja je naslednica JNA…
    I Rimsko Cartstvo je svugde ostavilo tragove svoje moći. Samim tim ne može ilirsko Poluostrvo da bude srce rimskog nacionalnog identiteta…

    1. Onda je bilo trista hiljada, a sada je naraslo na milion. Niko nije bio proterivan već je CIA organizovala komediju za CNN. (koji, uzgred, ciče i nariče što Tramp ne započinje novi rat). Godinu dana pre Napada NATO na Jugoslaviju MCK je zakupio skladište pored beogradskog aerodroms za snabdevanje žrtava agresije. Dakle, rat nije imao veze sa srpskim činjenjem. Što sec albanaca sa Kosova tiče, samo četvrtina njih imala je srpska dokumenta pošto su većina nelegalno imigrirala pod milosrcdnom Titovom zaštitom.

  4. Rrustem opet govorite neistinu i za dubrovnik…paljenje guma ..pravokacije ..nastavak drugih svetskog rata ustase farmacije …npr i mostaru dve godine pred rat obelezene sve srpske kuce ..stanovi. ..90 patriotska liga. .svi se spremali za rat ..zenge pocele u brodu ..ubile 16 srba civila. .pa svatovi u Sarajevu. .isto na Kosovu izrezirano ..istina i zlocini se moraju priznati na svim stranama ..ne slusati strani faktor. .te izrazi agresor ..itd CISTI gradjanski rat ..u glavi hrvats ndh granice ..muslimani unitarne BIH. .u hrvatskoj SRBI bili konstutaivni narod ..tudjman ukinuo…klanja srba koji su ostali u Mostaru ..Sarajevu i drugim gradovima ..klanja hrvata nad muslimanima u Mostaru. ..itd. ..hteli ste srbe unistit ..samo istina SVA tri NARODA donosi mir za buducnost ..

  5. Očito su i Rrustem i Mira neizlečivi, teški bolesnici, o kojima je upravo sada profesor Bazdan govorio…

  6. Baka iti. ..ja SAM SE resila i moja porodica i izdaleka gledam kako vas prave budalama i kradu ..uzivajte i glupom balkanu zagadjenom ..za sva vremena ..zdravlje je najvaznije ..a tvoje bolrsno mislenje daj nekomr od tvojih da ozdravi ..a i ti nikada neces ozdraviti ..uzivaj

    1. Ooo, Miro, ako si se resila, sto se toliko uzbudjujes? ‘budalama’, ‘kradu’,’glupom bakanu’,’zagadjenom’,’bolrsno’,’nekomr’,’neces ozdraviti’?
      Ju, ju, ju… Bas me brines…

  7. Ivane stefanovicu ti si izgleda ziveo u 19 veku ..brinem se za TEBE. ..koliko i TI za mene i moju poroficu …zivi ti u 19 veku ..svak pise istoriju kako mu odgovara …istina je samo sto ljudi u stvarnosti dozive ..a ostalo je sve zabluda ..mahinacije ..manipulacije. .ultimatumi…

  8. nacionalizam je neizlečiv.

    koreni balkanskih naciona bolesni su i jaki.

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 13. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.