Nije održan glavni pretres za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti 1993. godine 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Suđenje za otmicu i ubistvo 20 civila nesrpske nacionalnosti iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar 1993. godine danas nije održano, pošto se jedan od optuženih, Ljubiša Vasiljević, nalazi u bolnici.

Podsetimo, Gojko Lukić, Jovan Lipovac, baća Duško i Ljubiša Vasiljević i Dragana Đekić optuženi su da su učestvovali u ovom zločinu koji se dogodio 27. februara 1993. godine.

Predsednica veća, sutkinja Vera Vukotić, saopštila je prisutnima u sudnici broj četiri da se Ljubiša Vasiljević nalazi u Kliničkom centru Srbije na odeljenju za hematologiju, kao i da je ranije preležao korona virus.

Vukotić je naložila da dr Zoran Stanković obavi sudsko-medicinsko veštačenje Vasiljevića kako bi se utvrdilo da li je sposoban da prisustvuje suđenjima.

Sledeći glavni pretres zakazan je za osmi jul kada je predviđeno ispitivanje svedoka Mitrašina Glišića.

Takođe, na prethodnom suđenju, koje je trebalo da bude održano drugog marta ove godine, nije se pojavio branilac optuženog Duška Vasiljevića, Nebojša Perović, zbog čega je pretres morao da bude odložen, a Perović je kažnjen sa 50.000 dinara, jer nije opravdao svoj izostanak.

Međutim, na današnjem ročištu, predsednica veća stavila je van snage tu odluku, tako da Perović neće morati da plati kaznu.

Inače, svi optuženi negiraju krivicu. Gojko Lukić je rođeni brat Milana Lukića, koji se smatra najodgovornijim za otmicu i ubistvo putnika i koji se trenutno nalazi na izdržavanju kazne doživotnog zatvora zbog zločina u Višegradu.

Nedavno je protiv njega podignuta optužnica u BiH upravo za zločin u Štrpcima.

Pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih za ovaj zločin, za koji je do sada osuđen Mića Jovičić, koji se nalazi na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora, kao i Nebojša Ranisavljević, koji je u međuvremenu odslužio kaznu od 15 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari