Održano suđenje za zločin u Štrpcima 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Svedočenjem oštećenog Islama Sinančevića danas je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nastavljeno suđenje za zločin u Štrpcima.

Podsetimo, 27. februara 1993. godine, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su na železničkoj stanici u Štrpcima u BiH iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 civila nesrpske nacionalnosti. U oktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu je tek posle tri i po godine potvrdio optužnicu protiv pet pripadnika VRS za zločin u Štrpcima – Gojka Lukića, Duška i LJubiše Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Đekić.

Sinančević je na današnjem suđenju rekao da je jedna od žrtava otmice u Štrpcima njegov brat od ujaka Rasim Ćorić, kao i da je u rodu sa žrtvom Safetom Preljevićem. Ostao je pri iskazu koji je dao 2015. godine. Ne poznaje nikog od optuženih. Sinančević je izjavio da je za otmicu saznao istog dana, te da su ostaci Rasima Ćorića pronađeni u jezeru Perućac. Dodao je i to da se cela familija Rasima Ćorića preselila u Nemačku. Suđenje će biti nastavljeno sutra.

Za zločin u Štrpcima dosad su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić. Ranisavljević je osuđen pred Višim sudom u Bijelom Polju u Crnoj Gori još 2003. godine na 15 godina zatvora, dok je Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao krivicu, te je osuđen na pet godina zatvora. Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.