Otkazano suđenje Budimiru zbog loše epidemiološke situacije u Srbiji 1Foto: FreeImages / Jason Morrison

Ponovljeno suđenje Željku Budimiru zbog optužbi za ratne zločine, koje je trebalo da bude održano danas, otkazano je zbog loše epidemiološke situacije u Srbiji izazvane korona virusom.

Budimir je prvostepenom presudom osuđen na dve godine zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu vratio suđenje na početak.

On se tereti da je 21. novembra 1992. u naselju Rejzovići, opština Ključ u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Predragom Bajićem i Mladenkom Vrtunićem (pravosnažno osuđeni u BiH na 13, odnosno devet godina zatvora) ušao u kuću Ale Štrkonjića, u kojoj se nalazio sa suprugom Fatimom Štrkonjić i taštom Fatom Koljić.

Štrkonjića su mučili, tražeći mu novac, a kada im je dao 800 nemačkih maraka (DM), tražili su još.

Rekao je da ima još novca zakopanog u bašti, pa su ga Budimir i Bajić izveli i on je iskopao i predao im još 5.500 DM, tada je iskoristio priliku da pobegne.

Potom je jedan od njih trojice prvo ubio Fatimu Štrkonjić, a zatim i Fatu Koljić. Inače, prvostepenom presudom Budimir je osuđen zbog „povređivanja telesnog integriteta i pljačke“, ali ne i za ubistva.

Na današnjem suđenju bilo je planirano da bude ispitan Nenad Bajić, brat Predraga Bajića. Budimir negira optužbe za koje ga tereti Tužilaštvo za ratne zločine.

Inače, u rasporedu Tužilaštva nije navedeno da je današnje suđenje Budimiru otkazano, već je obezbeđenje suda to saopštilo novinarki Danasa na ulazu u sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari