Srpska distopija

Ostavite komentar


  1. Aerodrom u Pristini se bese zove Adem Jasari? Bolje pocistite u svom dvoristu.

  2. Vetone, Gospodine,Verovatno ste došli do dve najzanačnije knjige, jednu je napisala g-đa Latinka Perović, „Dominatna i neželjena elita“, a prošle godine je izašlo peto izdanje izuzetne knjige, dijagnoza za Srbe i Srbiju, naslovljene „Tragedija jednog naroda“ sa podnaslovom, “Šta ljude u Srbiji nagoni da rade protiv sebe”, a napisao je g-din Momčilo Đorgović. No, svakako nije dovoljno da se izleči stanje koje nazivate “Distopija”. Vi i ja se znamo još 1997. kada sam doneo moj apel, a Vi ste ga objavili 21. avgusta, na prvoj strani sa mojom fotografijom. Znajući ko su, kakvi su i zašto su takvi Srbi opisao je Andrić. No, objavio je tek kada je dobio Nobelovu nagradu, jer bi ga Srbi sprečili da je dobije: „Dugotrajno robovanje i rđava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje, ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.“ Ivo Andrić
    U fizici je poznat proces namagnetisanja nekog tela za čije rezmagnetisanje, bez upotrebe dodatne silie, potrebno je duplo duže vreme.
    Kao što „namagnetisanje“- unakaženo shvatanje i rasuđivanje koje se stvara u otežanim uslovima življenja nije bilo moguće da bude štetno samo za Srbe, već na sve narode koji su živeli sa njim ili pored njih. Od Jugoslavije jedino je izbelga veće štete Slovenija, jer je udaljens od Srbije i njene dugovečne i tragične istorije. Dok Hrvatska tek sa zadnjim izborom za predesednika pokazuje sigurne znake ozdravljenja. Dok Crna Gora i BiH su u vatri koja tinja. Moje nekada Kosovo i Metohija, a sada vaše Kosova još dugo će lečiti rane i tražiti put. Za koji put i način ste Vi dobro znali, koliko i rahmetli Rugova. No, nametnuta upotreba oružja dovela je na vlast neke druge ljude.
    Koa što me znate, ja nisam prestao da radim na unapređnju moga naroda. Jer su moji rođeni, zbog nezdravog razuma srspkih klidera, stradali u svim ratovima, kao i devedesetih, za šta okrivljujem Srbe, i ove koje sada vladaju, tačnije okupirali su Srbiju. Naravno, osim što sam tada radio, silom prilika, kao koluimnista u Skolju, pišuči za novine i časopise na makedonskom, albanskom, srpskom i za časopis na enleskom jeziku (Search for Common Ground) spemao sam se da napišem knjigu koja nudi revolucionarne pomene svesti. Ja sam razradio ideju koju su imali najveći mislioci, Marks, a naročito filozof egzistencije Søren Aabye Kierkegaard.
    Obzorm da ljudi niže svesti su svi religiozni, nudim ozdravaljenje sadržinom moje knjige naslovljenje:„Jevanđelje po istini“, sa prvim delom,„Duhovno stanje vremena“ A da živim među ljude sa svešću distopije dokaz je da sam morao sam da izdam knjigu.

    1. Na Kosovu i Metohiji postoje ljudi, mislim medju Srbima, koji su to samo po svom fizickom izgledu i fizioloskim potrebama. Uprkos Vasem upiranju da sebe predstavite kao nesto sto je iznad nacije /bilo koje/ legitimisali ste se, i stalno se legitimisete, kao jedan od onih koje Albanci nazivaju „skija“. Dok sam ziveo na Kosovu i Metohiji, upoznao sam mnogo „velikih“ Srba, koji su identicni Vama, kao jaje jajetu. Uprkos Vasem upiranju da sebe prikazete kao velikog intelektualca, filozofa i knjizevnika vi ste, nazalost, jedan od onih, tako karakyteristicnih za narod kome pripadamo, koji bi, i iz najvecih fekalija pokusali da isceprkaju neku korist. Oduvek sam se gadio takvih „visokih intelektualaca“ i zaobilazio ih u sirokom luku. Radi higijene.

  3. Videla sam u Berlinu (uživo) da je grad bio podeljen na 4 zone (SAD, SSSR, VB, …) to je to. Ej upotebili NATO trupe i nisu IZVRŠILI DENACIFIKACIJU. Pa našta bi ličila Nemačka posle drugog svetskog rata da nije izvršena denacifikacija? Pa zakuvali bi treći svetski rat….kakva EU, kakvi bakrači….Evropa bi bila razorena načisto….

    1. Na šta bi ličila Hrvatska da nije izvršena demacifikacija 1945… A da videli smo 1991-1995

  4. „Distopija je suprotnost utopiji, idealnoj državi ili društvu, oslobođenom od kriminala, siromaštva i nasilja.“ (V. Suroj)

    Ako je distopija, kako je opisao Veton Suroi, srpski kvalifikativ, da li, onda, nesrbima iz bivse Jugoslavije i njihovim novonastalim državama, sledstveno pristaje utopija, u njihovim …“idealnim državama ili društvima, oslobođenim od kriminala, siromaštva i nasilja“?! 
    Verujem da je Veton Suroj
    isuviše pametan, veoma obrazovan i dovoljno častan čovek, za ovakav tekst.

    1. Vera da je Veton Suroi „isuvise pametan, veoma obrazovan i dovoljno castan covek“, deklarise Vas kao nekog ko je neverovatno infantilan ili, nerko ko je pokvareniji cak i od gospodina Suroia. Molim Vas, po cemu se on razlikuje od onih glavoseca, Haradinaja, Tacija ili njihovog „narodnog heroja“ Jasarija? Da li samo po tome sto je imao „nesrecu“ da se ne dokaze u ratnim razracunavanjima i vadjenju organa otetih Srba, ili je nesto drugo u pitanju? Gospodine, on je podliji, pokvareniji i necasniji od polovine albanskog banditskog rukovodstva u Pristini. Da li se on bilo kada oglasio ili ogradio od poteza pristinskih vlasti? Da li je , mozda, osudio neki zlocin koji su pocinili Albanci nad Srbima? Ako nista drugo, da li je, makar, osudio ubistvo one dece na Bistrici? Nemojte mi o njegovoj casti i pameti molim Vas. Nista se on ne razlikuje od onog ovcara u Rugovskoj klisuri ili od klosara koji se hrani na kontejneru u Pristini, osim, sto ne cuva ovce i hrani se u restoranu ili kod svoje kuce.

  5. @Zoran Knezevic

    24. januara 2020. u 22.48

    Svaka reč je veoma odmerena i lako proverljiva-čak i za neupućene i nedobronamerne-u mojoj rečenici da je:
    Veton Suroi „isuvise pametan, veoma obrazovan i dovoljno castan covek“.
    Vas zaključak je, zato, gospodine Z. Kneževiću, da me takva rečenica:
    „deklarise kao nekog ko je neverovatno infantilan ili, nerko ko je pokvareniji cak i od gospodina Suroia“, – blago rečeno: nedostojna-kako suštinski, tako i formalno- bilo kakvog komentara i dodatnog objašnjenja.
    Tačka.

  6. Istina je da je Orvel bio protivnik nacionalizma, ali ipak ne mogu da se setim nijedne literature u kojoj je nacionalna država dovela do distopije. Naprotiv, to je uvek neoliberalna država, jer ona tercira globalizaciji koja jedina može da stvori novi svetski poredak, odnosno distopiju. Na krilima toga upravo jašu SAD i Kina gde će se distopija verovatno sprovesti. Tako da gospodine Suroi, mršavo je to vaše izlaganje, mršavo kao državnost te oblasti odakle dolazite.

  7. Kod Albanaca vec predugo traje taj narcisoidni nacional romantizam, nikako da se spuste na zemlju i da najzad upoznaju svoje pravo lice, to pokazuje i ovaj tekst Suroija.

  8. Kod Albanaca vec predugo traje taj narcisoidni nacional romantizam, nikako da se spuste na zemlju i da najzad upoznaju svoje pravo lice, to pokazuje i ovaj tekst Suroija. Suroi je „zaboravio“ kako se zove aerodrom u pristini, smeta mu Djokovic i kako slavi pobedu ali mu ne smetaju Saciri idrustv kada slave pokazujuci velikoalbanski simbol kojim se svojataju teritorije Srbije, Makedonije, Grcke i Crne Gore. Crne Gore koje kao ovde brani od dvadesetogodisnjaka Srba koji demonstriraju. Uglavnom, Suroi je poakzao da je tipicni balkanski, samozaljubljeni i slepi nacos opste prakse i nista vise.

    1. Pozdravljam tekst gospodina Veton Suroi, koji govori o zlocinima ucinjenim od strane srpskog naroda i Srbije, prema drugim narodina bivse drzave Jugoslavije.
      Srpski narod-Srbija se paranoicno trude da te zlocine negira, dovede u ravan reciprociteta, relativizuje i na sve druge nacine ospori.Takvo ponasanje, odlaze proces i vratice se to Srbiji, onda kada to njoj najmanje odgovara.
      Interesantno je citati komentare mojih sunarodnika koji se trude da zatrpaju cinjenice, narocito oni pod „ze“ po su valjda pravi, branioci srpstva

      1. Mozda Vam je ime „cisto“ srpsko ali iza tog imena „cuci“ lik arnauta, slicnog onima koji su cuceci u zbunju u zasedi, ispalili rafale na decu koja su se kupala na Bistrici. Verovatno su ta deca bila pretnja razvoju alabanskog savremenog drustvu koje tezi da ocisti sve druge koji ne pripadaju njihovom coporu. Ne znam koji su to Vasi „sunarodnici“ ali slutim da su to jedni od onih koji i dan-danas pale kuce povratnika ili ubadaju srpsku decu, vrseci dodatni protisak da pobegnu od divljaka. Zar gospodin Suroi nema dovoljno materijala da napise deset romana formata „Rata i mira“, ili da godinama prica o „lepoti“ arnautskih zlocina koji traju vekovima, nego se bavi Srbimna i srpskim zlocinima. Mislim da po zlocinima niko ne moze ni blizu da pridje sunarodnicima gospodina Suroia. .

      2. @Bogdan Dragojevic

        Ako mislis da glumis srpskog komentatora moras prvo da savladas gramatiku i pravopis srpskog jezika, inace ispadas smasan. Ako mislite da glumite moralne gromade, i ti i Suroi, morali bi da izbrisite jako puno toga iz CV-a vaseg naroda, a to je nemoguce.

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.