Sutra tri suđenja pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda 1Ilustracija Foto: Janson Morison FI

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu sutra bi trebalo da se održe tri suđenja – Miloradu Jovanoviću, Nikoli Vidi – Lujiću i Ranki Tomić.

Po optužnici, Jovanović se tereti da je u svojstvu rezervnog milicajca MUP Republike Srpske, Odeljenje stanice milicije Lušci Palanka, zajedno sa komandirom Vuković Slavkom, koji je u međuvremenu preminuo, i drugim nepoznatim pripadnicima civilne i vojne milicije „vršio protivzakonita odvođenja i zatvaranja, mučenja, nečovečno postupao prema civilnom stanovništvu bošnjačke nacionalnosti, nanosio velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja i izvršio ubistvo jednog civila“.

Sutra bi trebalo da se održi i pripremno ročište u predmetu protiv Nikole Vide – Lujića iz Brčkog, koji se tereti da je u svojstvu pripadnika paravojne formacije „Crvene beretke“ došao u porodičnu kuću žrtve te prijetnjom po život počinio silovanje nad žrtvom, civilnom ženskom osobom bošnjačke nacionalnosti. Optužnica je preuzeta od Tužilaštva BiH, a pripremno ročište je zatvoreno za javnost.

Takođe, pred Specijalnim sudom za danas je zakazan i nastavak suđenja Ranki Tomić, koja se tereti da je u julu 1992. u mestu Radić (Bosanska Krupa BiH), kao starešina „Fronta žena Petrovac“ pri Petrovačkoj brigadi VRS mučila, nečovečno postupala, nanosila velike patnje i povređivala telesni integritet, te učestvovala u ubistvu ratne zarobljenice, bolničarke V korpusa Armije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari