Svedok odbrane tvrdi da nije video optužene 1Foto: Stefana Savić

Pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje za zločin u Kravicama kod Srebrenice, koji je počinjen u julu 1995. godine i gde je, prema optužnici, ubijeno 1.313. bošnjačkih civila.

Pred sudom iskaz je dao svedok odbrane Miladin Stevanović, pripadnik specijalne policijske brigade, Odred Skelane, koji je poslat u Bratunac da obezbeđuje, kako je rekao, „putnu komunikaciju“.

Svedok Stevanović rekao je da je 13. jula 1995. godine, zajedno sa 10-15 kolega iz svoje brigade, ujutru stigao u Bratunac. Oko podneva je otišao sa kolegom da kupi cigarete i sokove. Prilikom povratka, morao je da se vrati na položaj na kojem je bio raspoređen, jer se dogodilo ubistvo policajca Kriste Dragićevića u hangaru poljoprivrednog dobra gde su se, istakao je on, nalazili Bošnjaci.

Potom je svedok odbrane, prema sopstvenom svedočenju, bio zadužen da dođe i preuzme telo poginulog policajca i preveze do mesta na kojem je trebalo da bude obavljena sahrana. Kako je rekao, ubijenom policajcu je jedan Bošnjak oteo automatsku pušku, nakon čega je upucan, dok je jedan od kolega tom prilikom povređen.

Svedok odbrane tvrdio je pred sudom da nije znao šta se dešava u hangaru, gde su bili zatočeni Bošnjaci. Rekao je da je o događajima uglavnom saznavao preko televizije i novina, odnosno da ni pre a ni posle, iz neposrednog iskustva, nije znao šta se dešava. Iako u prvi mah nije precizirao ko ga je poslao po telo poginulog policajca, tvrdeći da nikoga nije sreo i video ispred hangara gde su se nalazili Bošnjaci, tokom iskaza, na insistiranje sutkinje Mirjane Ilić, rekao je da je naredbu dobio od komandira Milenka Trifunovića. Tvrdi da u hangaru, ispred kojeg je došao po telo, nije video nikoga, odnosno da je čuo samo galamu, ne i pucnjeve.

Stevanović je rekao da nijednog od optuženih, nikada u životu nije video. Rekao je Svedok odbrane je rekao i da je video autobuse pune Bošnjaka koji su iz pravca Bratunca prevoženi ka Konjević polju. U unakrsnom ispitivanju je rekao da je zajedno sa nekoliko kolega bio optužen za ubistva civila, odnosno njegovim rečima – ubistva tokom „pada Srebrenice“, pred Sudom BiH, u Sarajevu, 2005. godine. On je tih optužbi oslobođen.

Optuženi za masakr u selu Kravica, zajedno sa nepoznatim pripadnicima Specijalne brigade Republike Srpske, su bivši pripadnici Specijalne brigade MUP-a RS: Nedeljko Milidragović, Aleksa Golijanin, Milivoje Batinica, Dragomir Parović, Aleksandar Dačević, Boro Miletić, Jovan Petrović i Vidoslav Vasić. U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su optuženi 14. jula 1995. godine, unutar, ispred i u neposrednoj okolini hangara zemljoradničke zadruge u selu Kravica, opština Bratunac u BiH, ubili muslimanskih civila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari