Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice? 1Foto: EPA-EFE FEHIM DEMIR

Otići na mesto na kojem se dogodio genocid, u naše ime, ime svih nas koji u Srbiji živimo, živeli smo i živećemo, sa aspekta čoveka, pre svega, čini se kao najtragičnije iskustvo. Sa pozicije novinarke, još više.

Pogotovo, ukoliko se ceo novinarski i radni vek iscrpljuje u bavljenju tom najtragičnijom temom koja može da zadesi javnog radnika. Radnika koji oseća iz stomaka, srca i duše tu najstrašniju po obimu i sadržini tragediju za sopstveni narod i istorijsko iskustvo.

Uopšte ne mislim da sam time privilegovana, da sam time sačuvana. Isključivo sam, već godinama, izložena šikaniranju, pozivu na linč, obezvređivanju i relativizaciji svog rada. Podsmehu kolega i ostale ratnozločinačke „elite“.

Novinarka sam u državi koja je pre 24 godine počinila genocid i koja, ni dan-danas, ne da se nije suočila sa tim, već je celokupno društvo, u načelu, sve dalje od tog procesa. Kako vreme odmiče, državni aparat, ne samo onaj ratnozločinački, već i onaj koji je taj, navodno, svrgnuo petooktobarskom revolucijom, uspeva da ovdašnje građane još više udalji od istine i činjenica, kako bi ratne profitere i zlikovce sačuvao.

Jasno je da je slučaj takav zato što su danas na vlasti oni koji su bili portparoli genocida. Tada mladi, ambiciozni političari, poput Ivice Dačića i Aleksandra Vučića. Upravo oni koji šalju desničarske i profašističke spodobe da ometaju i ona retka obeležavanja genocida u Srebrenici, svakog 11. jula unazad, godinama, u Srbiji. Iz srca državnog aparata.

Međutim, kada se kroči na zemlju u Potočarima, kada se ugledaju ta brda na kojima je izvršen pokolj više od osam hiljada ljudi samo zato što su se rodili kao Srebreničani, kao muslimani, telo se raspadne, zajedno sa žrtvama. Pokopa se u istom trenutku zajedno sa svim kostima koji se godinama unazad pronalaze, iskopavaju pa ponovo zakopavaju. Zaliva se suzama u potocima, satima, u Potočarima.

Pogotovo ako se na taj put krene sa „Ženama u crnom“ i Inicijativom mladih za ljudska prava. Takvo iskustvo imala je autorka ovih redova. Zaustavljeni na granici, pretresani i sprečavani da stignu na vreme u Potočare, kada sam, zajedno sa gore navedenim aktivistima sišla iz autobusa i čula zvuk pokopa žrtava, uvidela sam iskustveno, iako sam i do tada to izvesno znala, koliko je njihov aktivizam besprekoran, važan, za večnost, za ovu državu, za ovaj narod.

Potpuno je nebitno da li će on biti prepoznat, čak je izvesno da neće, s obzirom na svu silinu ratno zločinanačkog državnog aparata, koji uspeva da kako godine prolaze sve više zataška, umesto da dopusti da na površinu izbija istina o tome šta se u Potočarima dogodilo pre četvrt veka.

Njihovi koraci u Srebrenici vredniji su, čini se, za žrtve genocida od koraka svih drugih. Njihovo saosećanje i istrajnost u borbi za istinu cenjeni su iz duboke zemlje i sa njene površine.

„Žene u crnom“ i Inicijativa mladih za ljudska prava jedina su i prava vrednost i elita ovdašnjeg društva. Pođite sa njima sledeće godine. Ne podsmevajte se. Vrednost je neprikosnovena i najčistija moguća. Trenutno ih ima da se popuni jedan autobus. Autobus do Potočara, iz kojeg nisam uspela da pošaljem novinarski izveštaj do određenog roka.

Moj problem bio je i jeste tehnički. Ali i da sam taj problem uspela da savladam, ostaje onaj koji mi je stvorio kamen u stomaku, koji mi je razorio kosti. Koji me je zauvek sahranio u Potočarima. Zbog kojeg plačem jer sam ikada prestala da plačem i zato što ne plačem stalno. Zauvek.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

56 reagovanja na “Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?”

 1. Kako ostrašćeni tekst, ni n od novinarstva. Gospođo ili gospođice, istražite prvo sve detalje vezane za taj zločin, pročitajte definiciju genocida, razmislite, pa onda napišite, ako ste objektivni. Mogu da zamislim samo kako bi prošli u Hrvatskoj da pišete ovako o Oluji ili u Bosni ako bi pisali o pokoljima po srpskim selima u periodu pre 95. Finalni odgovor ću dobiti činom Danasa objavljivanjem ili neobjavljivanjem komentara.

  • Nema potrebe čitati bilo kakve udžbeničke definicije genocida u ovom slučaju, to je samo za istorijske ponavljače. Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za GENOCID u Srebrenici od strane Međunarodnog suda u Hagu, čije odluke moraju da poštuju sve članice UN. Sa druge strane, jasno je da parlament u kome se komotno, protivzakonito baškari drugi pravosnažno osuđeni ratni zločinac, nikada neće baviti prepoznavanjem ovog strašnog zločina u pravnom sistemu Republike Srbije.

   • Ratko Mladic je drzavljanin bivse BiH, a ne Srbije. Prema tome, dosta vise tih vasih nato propagandnih gadosti i zamena teza, Srbija ima veze sa Srebrenicom taman toliko koliko i Nemacka koja je pogazila Ustav ondasnje Jugoslavije i priznala secesiju bivsih republika i finansirala ratove 90-tih, a protiv srpskog naroda, gde god da se nalazio. To ti je ta tvoja logika, uzrok i posledica i komandna odgovornost, batina ima dva kraja, bato.

    • Stvarno nema nikakve veze. Sem što ih je sve tamo plćala pre Srebrenice, plaćala za vreme Srebrenice i nastavila da ih plaća i posle Srebrenice… Mladić se lečio na VMA o državnom trošku… Od naših para njemu se posle isplaćivala penzija…
     Slalo im se oružje, slala im se municija, upućivali se dobrovoljci odavde, upućivali se i oni koji baš i nisu išli dobrovoljno…
     Al’ sve to nema veze, to su sve nato propagandne gadosti…

   • Ratko Mladic je ,gospodine ,drzavljanin druge drzave ,pojedinac,osudjenik,kako cujem ,nisam znao ,dok je neko ko je bio predsednik Srbije u tom trenutku,Slobodan Milosevic ,posle smrti ,oslobodjen te optuzbe ,zato ne vidim svrhu potenciranja i Srbiji nametanja krivice za taj zlocin ,jer onda ,Srbija ima apolutno pravo da trazi ratne odstete od mnogih drzava ,jer ratni zlocin ne zastareva ,znaci redom,jasenovac,sumarice ,bratunac,nevesinje ,srbija od marta do maja 99 . godine i mnoge druge ,ali sa punim pravom … To je onda vrzino kolo koje nema kraja ,ne vodi nicemu ,najmanje pomirenju i nastavku zivota sa susedima ,sto je jedino ljudski i normalno … hvala

   • Ратко Младић НИЈЕ правоснажно осуђен. Али јесу Орић и Харадинај ослобођени. Паметном довољно

 2. Ostavite adresu da vam posaljem recnik kao poklon. Pod slovom G naci cete rec Genocid, posto vidim da postoji problem sa znacenjem odredjenih reci.
  Inace, zapadnjacima je rec „Revizija“ kao djavolu krst. Pitam se samo zasto? ako su sigurni da su 100% u pravu.

  • Evo ja ću tebi:
   U smislu ove Konvencije kao genocid se smatra bilo koje od navedenih dela učinjenih u nameri potpunog ili delimičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve:
   a) ubistvo članova grupe;
   b) teška povreda fizičkog ili mentalnog integriteta članova grupe;
   c) namerno podvrgavanje grupe životnim uslovima koji treba da dovedu do njenog potpunog ili delimičnog uništenja;
   d) mere uperene na sprečavanje rađanja u okviru grupe;
   e) prinudno premeštanje dece iz jedne grupe u drugu.

   I sad mi kaži gde to piše koliko mora biti ubijeno i gde piše da se moraju ubijati i žene i deca?

   • pa ako je to sve genocid onda je on izvrsen nad svim narodima bivse yu. Hocete da kazete da hrvati i muslimani nisu ubijali clanove srpskih porodici odnosno celih porodica ako cemo precizno. Pa molim vas idite onda od vardara pa do triglava i molite sve da se pokaju za svoje zlocine, jer nisu rezervisani samo za srbe.

    • Za genocid nije neophodno samo ono pod A, B, C, D ili E. Neophodno je i ono iznad – „u nameri potpunog ili delimičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve“. Dakle – NAMERA. Koju treba i dokazati. S tim da se namera ne može dokazivati ovime pod A do E.

     U Srebrenici je namera dokazana upravo onime što negatori genocida navode kao „argument“ i „dokaz“ da genocida nije bilo – time što su žene i deca proterani. Kao i onime da su pobili sve muškarce kojih su uspeli da se dočepaju (broj onih koji su im utekli se na prste broji);

     Uzgred, čudo jedno kako se niko ovde nije zapitao kako to da i Prijedor, Višegrad, Ključ, Zvornik, Vlasenicu…. nisu proglasili za genocid, nego samo Srebrenicu? Pa, lepo… Upravo tu „genocidnu nameru“ nisu gokazali. A nije da Tužilaštvo nije probalo.
     Da je sud zaista pristrasan, politički, antisrpski (i šta sve već…), nije li logično da bi rekli da je genocid počinjen u celoj Bosni, a ne „samo“ u Srebrenici?

     • За „геноцид“ је изгледа највише потребна контрола медија и „судова“, само тако се може објаснити да Хрватска никад није проглашена одговорном за геноцид у Јасеновцу, Американци у Вијетнаму и Ираку, Британци у Индији и бурском рату.
      Зато се џаба трудите да објасните жртвама геноцида шта је то.

     • Da li su žene i deca proterani ili im je ponuđeno, i to ne samo ženam i deci nego i muškarcima, sklanjanje iz zone ratnog dejstva? Kako se to dokazuje?

   • Bravo, to je tacna definicija. I u nju se uklapaju samo akcije „Bljesak“ i „Oluja“.
    O Srebrenici pronadji tacne informacije. A ne informacije interesne grupe koja siri lazi. (Masakr u Racku, Sadamove nuklearne rakete i sl. )

    • Ajd’ uklopi ih…
     Izgleda bolje znaš od 10+ profesora međunarodnog krivičnog prava.
     I pokaži te „tačne“ informacije da prosvetliš mene neukoga

     • Evo ja cu da te prosvetlim, besplatno:

      Sud u Hagu je utvrdio da su u Srebrenici ubijani samo civili(8 000+)….

      sa druge strane imamo veterane 28 Divizije takozvane ARBiH koji svakog 10.7. u Srebrenici drze pomen svojim saborcima („sehidima“) poginulim u proboju iz Srebrenice(„guglaj“ slobodno o ovom pomenu).

      Dakle ili laze Sud u Hagu ili lazu veterani 28me Divizije takozvane ARBiH.

   • Genocid se odvija po određenim fazama i to: klasifikacija, simbolizacija, diskriminacija, dehumanizacija, organizacija, polarizacija, progon, istrebljenje, poricnje. Kada pogledate 2.sv.rat i genocid koji je Nemačka izvršila nad Jevrejim jasno ćete uočiti sve ove faze i ovim redom. Do poricanja nije došlo odmah po završetku rata, jer je Nemačka izgubila, ali se zato poricanje javlja danas od strane određenih krugova. Ako bistrog uma pogledate sva dešavanja tokom ratova 90tih, ove faze ćete pronaći, ali usmerene protiv Srba. Isti slučaj i u 2.sv.ratu protiv Srba, Jevreja i Cigana, kao i u 1.sv.ratu od strane Austrougarske opet protiv Srba. Dakle ovde imamo genocid koji traje usmeren protiv našeg naroda, a uspešnost pokazuju brojke. Isti je slučaj i na Kosmetu, opet genocid usmeren protiv Srba, takođe traje decenijama, a brojke su više nego jasne. Kada govorimo o ratnom zločinu u Srebrenici, naraavno da je zločin ubiti zarobljenika. Ali, kako ono reče Stipe Mesić za Blajburg to može i ovde da se kaže, niko od onih Srba pobijenih u selima oko Srebrenice nije skrivio ni jednu smrt ovih sahranjenih u Potočarima, a mnogi od ovih iz Potočara skrivili su mnoge smrti Srba iz okolnih sela. Kada bi ovo što ste vi naveli bilo dovoljno da se nešto okvalifikuje kao genocid, onda bi i saobraćajna nestreća koju bi Srbin izazvao udarajući Jugom u autobus pun pripadnika neke druge nacije koji bi tom prilikom nastradali, bio genocid. Ko ne poštuje svoj narod, svoju kulturu u žrtve svog naroda, taj ne može istinski poštovati ni tuđe. Okrenuće se čim vetar drugačije dune.

    • „ove faze ćete pronaći“

     Hajde, pronađi ih. Ili, što bi rekla Buba Morina „Rkni ih na sto!“

     „a mnogi od ovih iz Potočara skrivili su mnoge smrti Srba iz okolnih sela“

     A ti to znaš tačno kako?

     „Kada bi ovo što ste vi naveli bilo dovoljno da se nešto okvalifikuje kao genocid“

     Već je okvalifikovano. To što se meni ne dopada što je to genocid, neće apsolutno ništa promeniti u tome da to jeste genocid.
     Školskog druga su mi uhapsili i osudili zbog dilovanja… Ako ja besomučno ponavljam da on nije diler i da se definicija iz zakona ne može primeniti na njega i da je sud pristrasan/ispolitizovan…. hoće li to promeniti činjenicu da su mu našli „po kila“ i da su mu na’vatali par „mušterija“ (jedan ga i „drukao“ na sudu)?

     • По истој логици можете бесомучно понављати да су Срби „геноцидни“ као што то радите већ очигледно, па то неће постати истина.

     • „можете бесомучно понављати да су Срби „геноцидни“

      Jedino ko ovde nešto besomučno ponavlja si ti (i ovi tvoji) da u Srebrenici nije bio genocid.
      A nađi gde i kad sam ja to napisao da su Srbi „genocidni“. I, ako može, da mi objasniš šta to znači „genocidan narod“ i kako se to postaje?

 3. Ovo prelazi svaku mjeru i granicu. Kako vi novinari mozete biti takva pogan da izvrcete cinjenice i dokaze a znate da to nije istina konu ste duzni ptenositi. U Srebrenici nije pocinjen genocid, vec ratni zlocin. Sve je to rezirano od strane Alije Izetbegovica i elite iz Sarajeva uz pomoc SAD i UK, da bi se napali polozaji VRS-a. To i svijet zna i to svkodnevno iznose svjetski eksperti kiji se bave tom temom. Zasto i dalje stavljate etiketu Srpskom narodu, a znate da je krvolog Oric i njegovi koljaci pocinio zlocin nad Srbima oko Srebrenice. Zasto ne pisete o zlocinu nad Srbima u Srebrenici, Sarajevu, Konjicu, Vozuci, Mostaru, Zenici i dr. stratistima?

  • sta si pokusao reci jelisije ..ko nagadja sta je bilo ..i gde je bilo.. ovaj zlocin je zbir tako reci svih zlocina na svim stranama ..ali su ga izvrsili moj narod i stidim se tih ucesnika.. Naser Orivc je njihov zlocinac ali oni neka ga procesuiraju.. mrtvi ne ustaju zivi pate..licno osudjujem srpske zlocine a ocekujem da drugi osude zlocince iz svojih redova..tada cemo postati narod sa verom u boga i coveka a ne u tzv srbina

   • Ako veruješ u Boga, onda znaš da će mrtvi ustati. Takođe treba da znaš da na ovom svetu nema pravde, pa je svima vama uzalud dokazivanje ko je u pravu a ko nije. Bog će suditi svima.

  • A Mladić je bio malouman, pa naseo na tu „podvalu“ Izetbegoviča i ekipe, pa pobio par hiljada ljudi, a nije trebao? Pa mogao je da im upropasti plan tako što, npr, ne bi naseo i okrvavio ruke s tolikim pobijenim zarobljenicima. I gle čuda, ne bi ni bilo nikakvog pokolja/zločina/genocida/nazovi ga kako hoćeš u Srebrenici. A pošto ih jeste pobio, šta me briga da li ih je žrtvovao Alija ili masoni, zna se ko je povlačio oroz na puškama, njihova je krivica, pusti te zavere. To bi bilo kao kada bi krivila partizane i četnike za pobijene u Jasenovcu jer ga nisu na vreme oslobodili, a ne ustaše koje su lično klale zarobljenike.

   • „To bi bilo kao kada bi krivila partizane i četnike za pobijene u Jasenovcu jer ga nisu na vreme oslobodili, a ne ustaše koje su lično klale zarobljenike“

    O, pa i krive ih. Partizane naročito. „Zašto ni jednom nisu probali da napadnu/oslobode Jasenovac“. Kao i što ponavljaju da Tito nikad nije bio u Jasenovcu (a bio dva puta – sad će da kažu „što nije išao svake godine“)

  • Čuj, nekad davno se pričalo da muslimani lažu, da se tamo nije ništa desilo, a sad polako pričate da je počinjen zločin… Možemo se sad raspravljati o definiciji genocida, a ako nije genocid ubijanje sveg muškog iznad 12/13 godina ne znam šta je… Kompletne porodice su uništene… Ne znam ako to nije genoci, pojasni mi šta je…

   • najmladji pokopan u Srebrenici ima 16 god., a da su u ratu ubijana deca, pa i srpska, jesu bogami nazalost.

   • Juraja, da ti odgovorim. Uglavno je reč o pripadnicima Orićevih vojnih jedinica, koje su predhodno pobile i pooal8le srpska sela. Jedinice pod Mladigćem su ih ofanzivom naterale da se povlače. Deo Orićevih jedinica povukao se u Srebrenicu, mišleći da će ih KFOR (holandski) zaštititi. Kfor sablažnjem predhodnim zločinima Orića i njegove ,, vojske“, samo se izmakao i BOLESNIK MLADIĆ je iz osvete naredio ubijanje svih muškaraca, pretpostavljajući s pravom da su deo Orićevih jedinica. A genocid? Ne. Proguglaj definicije. Ovo je bolesni nemoralni zločin iz osvete.

  • Poštovani gospodine, niko ne stavlja etiketu srpskom narodu. Nije srpski narod kriv. Krivi su zločinci koji su genecoid počinili. Šta je radio Orić, to je druga tema, isto toliko užasna. Nije pristojno kad se govori o nečijoj nesreći, po svaku cenu insistirati da se govori o svojoj nesreći. Nepristojno je. Kao kad bih ja došao na pomen godinu dana od smrti nekog Vama dragog i zahtevao od prisutnih da žale nekog mog dragog koji više nije među nama.

   • Аха, значи убијање жена деце и мушкараца око Сребрнице није геноцид а стрељање недефинисаног броја мушкараца који су сви учествовали у борбама јесте?
    Врло поучно. По томе су сви који су икада стрељали ратне заробљенике геноцидни – почевши од Немаца па до Руса и Американаца. стварно фино друштванце.

   • Ako je po tebi nepristojno govoriti o sopstvenoj nesreci a ti odmah da napises pismo Bosnjacima da prestanu da spominju iskljucivo sopstvene zrtve, prave pomene svake godine, insistiraju iskljucivo i vezi Srebrenice dok sve ostalo precutkuju. Sta cekas?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.