Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?

Novinarka Danasa prvi put na komemoraciji u Potočarima 11. jula

Ostavite komentar


  1. Kako ostrašćeni tekst, ni n od novinarstva. Gospođo ili gospođice, istražite prvo sve detalje vezane za taj zločin, pročitajte definiciju genocida, razmislite, pa onda napišite, ako ste objektivni. Mogu da zamislim samo kako bi prošli u Hrvatskoj da pišete ovako o Oluji ili u Bosni ako bi pisali o pokoljima po srpskim selima u periodu pre 95. Finalni odgovor ću dobiti činom Danasa objavljivanjem ili neobjavljivanjem komentara.

    1. Nema potrebe čitati bilo kakve udžbeničke definicije genocida u ovom slučaju, to je samo za istorijske ponavljače. Ratko Mladić je pravosnažno osuđen za GENOCID u Srebrenici od strane Međunarodnog suda u Hagu, čije odluke moraju da poštuju sve članice UN. Sa druge strane, jasno je da parlament u kome se komotno, protivzakonito baškari drugi pravosnažno osuđeni ratni zločinac, nikada neće baviti prepoznavanjem ovog strašnog zločina u pravnom sistemu Republike Srbije.

      1. Ratko Mladic je drzavljanin bivse BiH, a ne Srbije. Prema tome, dosta vise tih vasih nato propagandnih gadosti i zamena teza, Srbija ima veze sa Srebrenicom taman toliko koliko i Nemacka koja je pogazila Ustav ondasnje Jugoslavije i priznala secesiju bivsih republika i finansirala ratove 90-tih, a protiv srpskog naroda, gde god da se nalazio. To ti je ta tvoja logika, uzrok i posledica i komandna odgovornost, batina ima dva kraja, bato.

        1. Stvarno nema nikakve veze. Sem što ih je sve tamo plćala pre Srebrenice, plaćala za vreme Srebrenice i nastavila da ih plaća i posle Srebrenice… Mladić se lečio na VMA o državnom trošku… Od naših para njemu se posle isplaćivala penzija…
          Slalo im se oružje, slala im se municija, upućivali se dobrovoljci odavde, upućivali se i oni koji baš i nisu išli dobrovoljno…
          Al’ sve to nema veze, to su sve nato propagandne gadosti…

      2. Ratko Mladic je ,gospodine ,drzavljanin druge drzave ,pojedinac,osudjenik,kako cujem ,nisam znao ,dok je neko ko je bio predsednik Srbije u tom trenutku,Slobodan Milosevic ,posle smrti ,oslobodjen te optuzbe ,zato ne vidim svrhu potenciranja i Srbiji nametanja krivice za taj zlocin ,jer onda ,Srbija ima apolutno pravo da trazi ratne odstete od mnogih drzava ,jer ratni zlocin ne zastareva ,znaci redom,jasenovac,sumarice ,bratunac,nevesinje ,srbija od marta do maja 99 . godine i mnoge druge ,ali sa punim pravom … To je onda vrzino kolo koje nema kraja ,ne vodi nicemu ,najmanje pomirenju i nastavku zivota sa susedima ,sto je jedino ljudski i normalno … hvala

      3. Ратко Младић НИЈЕ правоснажно осуђен. Али јесу Орић и Харадинај ослобођени. Паметном довољно

  2. Ostavite adresu da vam posaljem recnik kao poklon. Pod slovom G naci cete rec Genocid, posto vidim da postoji problem sa znacenjem odredjenih reci.
    Inace, zapadnjacima je rec „Revizija“ kao djavolu krst. Pitam se samo zasto? ako su sigurni da su 100% u pravu.

    1. Evo ja ću tebi:
      U smislu ove Konvencije kao genocid se smatra bilo koje od navedenih dela učinjenih u nameri potpunog ili delimičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve:
      a) ubistvo članova grupe;
      b) teška povreda fizičkog ili mentalnog integriteta članova grupe;
      c) namerno podvrgavanje grupe životnim uslovima koji treba da dovedu do njenog potpunog ili delimičnog uništenja;
      d) mere uperene na sprečavanje rađanja u okviru grupe;
      e) prinudno premeštanje dece iz jedne grupe u drugu.

      I sad mi kaži gde to piše koliko mora biti ubijeno i gde piše da se moraju ubijati i žene i deca?

      1. pa ako je to sve genocid onda je on izvrsen nad svim narodima bivse yu. Hocete da kazete da hrvati i muslimani nisu ubijali clanove srpskih porodici odnosno celih porodica ako cemo precizno. Pa molim vas idite onda od vardara pa do triglava i molite sve da se pokaju za svoje zlocine, jer nisu rezervisani samo za srbe.

        1. Za genocid nije neophodno samo ono pod A, B, C, D ili E. Neophodno je i ono iznad – „u nameri potpunog ili delimičnog uništenja jedne nacionalne, etničke, rasne ili verske grupe kao takve“. Dakle – NAMERA. Koju treba i dokazati. S tim da se namera ne može dokazivati ovime pod A do E.

          U Srebrenici je namera dokazana upravo onime što negatori genocida navode kao „argument“ i „dokaz“ da genocida nije bilo – time što su žene i deca proterani. Kao i onime da su pobili sve muškarce kojih su uspeli da se dočepaju (broj onih koji su im utekli se na prste broji);

          Uzgred, čudo jedno kako se niko ovde nije zapitao kako to da i Prijedor, Višegrad, Ključ, Zvornik, Vlasenicu…. nisu proglasili za genocid, nego samo Srebrenicu? Pa, lepo… Upravo tu „genocidnu nameru“ nisu gokazali. A nije da Tužilaštvo nije probalo.
          Da je sud zaista pristrasan, politički, antisrpski (i šta sve već…), nije li logično da bi rekli da je genocid počinjen u celoj Bosni, a ne „samo“ u Srebrenici?

          1. За „геноцид“ је изгледа највише потребна контрола медија и „судова“, само тако се може објаснити да Хрватска никад није проглашена одговорном за геноцид у Јасеновцу, Американци у Вијетнаму и Ираку, Британци у Индији и бурском рату.
            Зато се џаба трудите да објасните жртвама геноцида шта је то.

          2. Da li su žene i deca proterani ili im je ponuđeno, i to ne samo ženam i deci nego i muškarcima, sklanjanje iz zone ratnog dejstva? Kako se to dokazuje?

      2. Bravo, to je tacna definicija. I u nju se uklapaju samo akcije „Bljesak“ i „Oluja“.
        O Srebrenici pronadji tacne informacije. A ne informacije interesne grupe koja siri lazi. (Masakr u Racku, Sadamove nuklearne rakete i sl. )

        1. Ajd’ uklopi ih…
          Izgleda bolje znaš od 10+ profesora međunarodnog krivičnog prava.
          I pokaži te „tačne“ informacije da prosvetliš mene neukoga

          1. Evo ja cu da te prosvetlim, besplatno:

            Sud u Hagu je utvrdio da su u Srebrenici ubijani samo civili(8 000+)….

            sa druge strane imamo veterane 28 Divizije takozvane ARBiH koji svakog 10.7. u Srebrenici drze pomen svojim saborcima („sehidima“) poginulim u proboju iz Srebrenice(„guglaj“ slobodno o ovom pomenu).

            Dakle ili laze Sud u Hagu ili lazu veterani 28me Divizije takozvane ARBiH.

      3. Genocid se odvija po određenim fazama i to: klasifikacija, simbolizacija, diskriminacija, dehumanizacija, organizacija, polarizacija, progon, istrebljenje, poricnje. Kada pogledate 2.sv.rat i genocid koji je Nemačka izvršila nad Jevrejim jasno ćete uočiti sve ove faze i ovim redom. Do poricanja nije došlo odmah po završetku rata, jer je Nemačka izgubila, ali se zato poricanje javlja danas od strane određenih krugova. Ako bistrog uma pogledate sva dešavanja tokom ratova 90tih, ove faze ćete pronaći, ali usmerene protiv Srba. Isti slučaj i u 2.sv.ratu protiv Srba, Jevreja i Cigana, kao i u 1.sv.ratu od strane Austrougarske opet protiv Srba. Dakle ovde imamo genocid koji traje usmeren protiv našeg naroda, a uspešnost pokazuju brojke. Isti je slučaj i na Kosmetu, opet genocid usmeren protiv Srba, takođe traje decenijama, a brojke su više nego jasne. Kada govorimo o ratnom zločinu u Srebrenici, naraavno da je zločin ubiti zarobljenika. Ali, kako ono reče Stipe Mesić za Blajburg to može i ovde da se kaže, niko od onih Srba pobijenih u selima oko Srebrenice nije skrivio ni jednu smrt ovih sahranjenih u Potočarima, a mnogi od ovih iz Potočara skrivili su mnoge smrti Srba iz okolnih sela. Kada bi ovo što ste vi naveli bilo dovoljno da se nešto okvalifikuje kao genocid, onda bi i saobraćajna nestreća koju bi Srbin izazvao udarajući Jugom u autobus pun pripadnika neke druge nacije koji bi tom prilikom nastradali, bio genocid. Ko ne poštuje svoj narod, svoju kulturu u žrtve svog naroda, taj ne može istinski poštovati ni tuđe. Okrenuće se čim vetar drugačije dune.

        1. „ove faze ćete pronaći“

          Hajde, pronađi ih. Ili, što bi rekla Buba Morina „Rkni ih na sto!“

          „a mnogi od ovih iz Potočara skrivili su mnoge smrti Srba iz okolnih sela“

          A ti to znaš tačno kako?

          „Kada bi ovo što ste vi naveli bilo dovoljno da se nešto okvalifikuje kao genocid“

          Već je okvalifikovano. To što se meni ne dopada što je to genocid, neće apsolutno ništa promeniti u tome da to jeste genocid.
          Školskog druga su mi uhapsili i osudili zbog dilovanja… Ako ja besomučno ponavljam da on nije diler i da se definicija iz zakona ne može primeniti na njega i da je sud pristrasan/ispolitizovan…. hoće li to promeniti činjenicu da su mu našli „po kila“ i da su mu na’vatali par „mušterija“ (jedan ga i „drukao“ na sudu)?

          1. По истој логици можете бесомучно понављати да су Срби „геноцидни“ као што то радите већ очигледно, па то неће постати истина.

          2. „можете бесомучно понављати да су Срби „геноцидни“

            Jedino ko ovde nešto besomučno ponavlja si ti (i ovi tvoji) da u Srebrenici nije bio genocid.
            A nađi gde i kad sam ja to napisao da su Srbi „genocidni“. I, ako može, da mi objasniš šta to znači „genocidan narod“ i kako se to postaje?

  3. Ovo prelazi svaku mjeru i granicu. Kako vi novinari mozete biti takva pogan da izvrcete cinjenice i dokaze a znate da to nije istina konu ste duzni ptenositi. U Srebrenici nije pocinjen genocid, vec ratni zlocin. Sve je to rezirano od strane Alije Izetbegovica i elite iz Sarajeva uz pomoc SAD i UK, da bi se napali polozaji VRS-a. To i svijet zna i to svkodnevno iznose svjetski eksperti kiji se bave tom temom. Zasto i dalje stavljate etiketu Srpskom narodu, a znate da je krvolog Oric i njegovi koljaci pocinio zlocin nad Srbima oko Srebrenice. Zasto ne pisete o zlocinu nad Srbima u Srebrenici, Sarajevu, Konjicu, Vozuci, Mostaru, Zenici i dr. stratistima?

    1. sta si pokusao reci jelisije ..ko nagadja sta je bilo ..i gde je bilo.. ovaj zlocin je zbir tako reci svih zlocina na svim stranama ..ali su ga izvrsili moj narod i stidim se tih ucesnika.. Naser Orivc je njihov zlocinac ali oni neka ga procesuiraju.. mrtvi ne ustaju zivi pate..licno osudjujem srpske zlocine a ocekujem da drugi osude zlocince iz svojih redova..tada cemo postati narod sa verom u boga i coveka a ne u tzv srbina

      1. Ako veruješ u Boga, onda znaš da će mrtvi ustati. Takođe treba da znaš da na ovom svetu nema pravde, pa je svima vama uzalud dokazivanje ko je u pravu a ko nije. Bog će suditi svima.

    2. A Mladić je bio malouman, pa naseo na tu „podvalu“ Izetbegoviča i ekipe, pa pobio par hiljada ljudi, a nije trebao? Pa mogao je da im upropasti plan tako što, npr, ne bi naseo i okrvavio ruke s tolikim pobijenim zarobljenicima. I gle čuda, ne bi ni bilo nikakvog pokolja/zločina/genocida/nazovi ga kako hoćeš u Srebrenici. A pošto ih jeste pobio, šta me briga da li ih je žrtvovao Alija ili masoni, zna se ko je povlačio oroz na puškama, njihova je krivica, pusti te zavere. To bi bilo kao kada bi krivila partizane i četnike za pobijene u Jasenovcu jer ga nisu na vreme oslobodili, a ne ustaše koje su lično klale zarobljenike.

      1. „To bi bilo kao kada bi krivila partizane i četnike za pobijene u Jasenovcu jer ga nisu na vreme oslobodili, a ne ustaše koje su lično klale zarobljenike“

        O, pa i krive ih. Partizane naročito. „Zašto ni jednom nisu probali da napadnu/oslobode Jasenovac“. Kao i što ponavljaju da Tito nikad nije bio u Jasenovcu (a bio dva puta – sad će da kažu „što nije išao svake godine“)

    3. Čuj, nekad davno se pričalo da muslimani lažu, da se tamo nije ništa desilo, a sad polako pričate da je počinjen zločin… Možemo se sad raspravljati o definiciji genocida, a ako nije genocid ubijanje sveg muškog iznad 12/13 godina ne znam šta je… Kompletne porodice su uništene… Ne znam ako to nije genoci, pojasni mi šta je…

      1. najmladji pokopan u Srebrenici ima 16 god., a da su u ratu ubijana deca, pa i srpska, jesu bogami nazalost.

      2. Juraja, da ti odgovorim. Uglavno je reč o pripadnicima Orićevih vojnih jedinica, koje su predhodno pobile i pooal8le srpska sela. Jedinice pod Mladigćem su ih ofanzivom naterale da se povlače. Deo Orićevih jedinica povukao se u Srebrenicu, mišleći da će ih KFOR (holandski) zaštititi. Kfor sablažnjem predhodnim zločinima Orića i njegove ,, vojske“, samo se izmakao i BOLESNIK MLADIĆ je iz osvete naredio ubijanje svih muškaraca, pretpostavljajući s pravom da su deo Orićevih jedinica. A genocid? Ne. Proguglaj definicije. Ovo je bolesni nemoralni zločin iz osvete.

    4. Poštovani gospodine, niko ne stavlja etiketu srpskom narodu. Nije srpski narod kriv. Krivi su zločinci koji su genecoid počinili. Šta je radio Orić, to je druga tema, isto toliko užasna. Nije pristojno kad se govori o nečijoj nesreći, po svaku cenu insistirati da se govori o svojoj nesreći. Nepristojno je. Kao kad bih ja došao na pomen godinu dana od smrti nekog Vama dragog i zahtevao od prisutnih da žale nekog mog dragog koji više nije među nama.

      1. Аха, значи убијање жена деце и мушкараца око Сребрнице није геноцид а стрељање недефинисаног броја мушкараца који су сви учествовали у борбама јесте?
        Врло поучно. По томе су сви који су икада стрељали ратне заробљенике геноцидни – почевши од Немаца па до Руса и Американаца. стварно фино друштванце.

      2. Ako je po tebi nepristojno govoriti o sopstvenoj nesreci a ti odmah da napises pismo Bosnjacima da prestanu da spominju iskljucivo sopstvene zrtve, prave pomene svake godine, insistiraju iskljucivo i vezi Srebrenice dok sve ostalo precutkuju. Sta cekas?

  4. Ne bih mogao podneti a ni pojmiti taj uzas ..dakle opisati osecaj a znati da da je stvarno bilo hiljadu puta uzasnije cini coveka paralisanim..Remark je jedan od retkih koji je docaravao uzase rata bez patetike a ipak toliko duboko u srz..verujem da se u potocarima samo zanemi i normalan proplace..samo zamislite svoje dete svoje muzeve kako ih site zveri ubijaju..da se najedu tudjeg bola a ne sto su gladne..i sada raspravljamo o tome koliko ih je sa koje strane bilo ubijeno da bi opravdali ubijanje njih..i dalje se politicki nadmecu ko ce dati mudriju izjavu i dodjosmo dotle da su mrtvi sami krivi a ovi zivi sto ih oplakuju ne razumeju politicki trenutak..pomena o kajanju u politickim obracanjima nema a kamoli saucesca iskrenog..I DALJE NEOSUDJIVANJE ZVERI ZNACI PODRZAVANJE ZLOCINA naocigled sveta i dalje se prodajemo svetu misleci da nas razumeju..ne ulazimo u genezu i stvarajuci temelje za nove,,pobede,, zrtvama se pomoci ne moze ali barem olaksajmo njihovim najmilijim koji su osudjeni da zive i spremni cak na prastanje..a mi kalkulisemo i uzimamo im to za slabost..a ne za najvece junastvo i cojstvo..

    1. Milane, i sami nigde niste spomenuli reč genocid i to je normalno i hvala Vam. Meni kao Jevrejinu je sasvim jasno šta je genocid, a šta zločin protiv čovečnosti, bilo da je ratni ili neki drugi. Ni na pamet mi ne pada da taj veliki zločin pravdam, ali je simptomatično da su i Naser Orić i Gotovina oslobođeni od svake odgovornosti za ako već govorimo o dokazanom genocidu, jer su zločini izvršeni nad starim, nemoćnim, ženama i decom. Streljanje zarobljenih vojnika RS ne spominjem ali i oni su bili ratni zarobljenici pa nisu osuđeni ni za zločin nad zarobljenicima. Opet povaljam, ne želim da pravdam na mišljenje nekih kako vi kažete „…i oni su…“, ali svejevrejski kongres koji ako želite da priznate ili ne, najbolje znaju šta je genocid je dao svoj stav u da u Srebrnici nije bilo genocida već ratni zločin, jer se zna šta je definicija genocida i tako to treba priznavati.

      1. „ali svejevrejski kongres koji ako želite da priznate ili ne, najbolje znaju šta je genocid“

        To je kao da npr. Svetska zdravstvena organizacija proglasi da je Pluton ponovo planeta. Ko šiša astronome…
        Genocid nije jevrejsko pitanje, genocid je pravno pitanje.
        A, onako uzgred, zašto Izrael nije priznao genocid nad Jermenima?

      2. Tacka. Samo ne znam kada misle da prestanu da pljuju po srbima, nastave da zive i gledaju svoja posla. Ko da nama niko nije ubijen. Mozda bi i mi trebali svaki dan da pominjemo Orica i Gotovinu, pojacamo malo medjunacionalnu „ljubav“ i spremamo se za neki sledeci rat. Eto zato sluze te price o genocidu, a ne o nekom otreznjenju srba.

        1. Ako je za tebe genocid samo „priča“, onda je apsolutno svaka diskusija sa tobom uzaludna…

          „i spremamo se za neki sledeci rat“

          Ti se spremaj koliko te volja. I te kako mogu da te zamislim na mestu Ranke Tomić…

  5. Svakako da je to strašan ZLOČIN koji normalnom čoveku izaziva mučninu, stid zato što su to uradili pripadnici njegovog naroda (iz bilo kog razloga), ali ipak, siguran sam da bi ljudi otvoreno to osudjivali da i srpske žrtve imaju isti tretman, da se ne maskiraju zločini druge strane, stvarni redosled zašto je do toga došlo. Kako da se čovek oseća kada danas u novinama piše da su oslobodjeni zločinci koji su mučili i poubijali Srbe i Hrvate, i kako onda očekivati realno priznanje svih žrtava.

    1. Vaš stav se može veoma često čuti u Srbiji. On kaže, zašto bismo mi priznali njohove žrtve kad oni neće da priznaju naše. Da li to znači da Vaš moralni stav zavisi od moralnog stava nekog drugog ili samo od Vas. Moral, ljudskost, saosećanje ne može da zavisi od toga šta je neko drugi uradio, rekao ili nije rekao. Ako uradiš nešto loše, osnovni ljudski red je da to priznaš i izviniš se. A ne da kalkulišeš. Zato mene lično ovakav stav u javnosti poražava.

        1. Akо вам два милиона сведока кажу да је млеко црно ви ћете да поверујете? Постоји нешто што се зове здрав разум и можете колико год хоћете пута понављати лаж она неће постати истина јер да је убијање ратних заробљеника „геноцид“ нема тог рата у коме није почињен „геноцид“. То што се то данас само набија Србима има итекако политичку позадину и ви то добро знате -она није помирење већ сејање мржње за будуће сукобе. Једини други разуман закључак може бити да је у питању изузетна наивност али неко ко стално виси на коментарима са тврдњама о „геноциду“ тешко да је наиван.

  6. „…Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice..“
    Da nije zato sto je tamo Naser Oric dosao sa svojim veteranima koji su uspeli da se probiju do Tuzle i danas u „kolonama mira“ masu ratnim zastavama posto bas ne mogu otvoreno da zveckaju oruzjem?

    1. Zovemo se isto, ali imenjače i ja se pitam da li je ovaj tekst mržnja prema svom narodu ili su neke pare u pitanju!

      1. Najgora varijanta – u početku su pare, a onda ubediš sebe da je to što radiš zbog ubeđenja, pa te onda crv savesti iz podsvesti pretvori u mrzitelja jer što više vremena prolazi, sve se realno više gadiš sebi kada se pogledaš u ogledalo…

    2. Lova.
      Tako su svojevremeno tvrdile razne preplaćene NVO kao Kandićka npr. da je Toma Nikolić ratni zločinac dok nisu dobile preporuku da se mora glasati za njega.
      I nestade ratni zločinac preko noći,
      postede poželjan predsednik.
      Ma fuj.

  7. „izvršen pokolj više od osam hiljada ljudi samo zato što su se rodili kao Srebreničani, kao muslimani“. Ovako sitnim izmenama zakljucaka prikrivate neke druge zlocine isto tako gnusne kao sto je i ovaj sto opisujete. Umesto da opisete odmazdu i kako se uopste uslo u taj krug nasilja i zapravo objasnite taj ciklus i zasto je vazno da ga prekinemo ne samo sa nase strane vec i sa drugih, pokusavate da prikazete jednu podjednako netacnu sliku kao i ljudi koje kritikujete. Ispada da se neka grupa ljudi jedno jutro probudila i odlucila da uradi to sto je uradila. Iz toga proizilazi jos jedna gora neistina kao npr. da su Naser Oric i njegova grupa branitelji naroda i slicno.

    1. Novinarka je napravila materijalnu gresku jer vecina ovih ljudi nisu bili rodjeni u Srebrenici (cini mi se da cak da nije ni bilo GAKe u istoj), vec su u istu pobegli i prograni od Skelana do skoro Zvornika, preko Milica, Vlasenice, Nove Kasabe…. Isto se desavalo od Foce, Gorazda, Rogatice, preko Bratunca, Zvornika, Bijeljine, Brckog… do Prijedora 1992. godine. Zlocina jeste bilo na svim stranama, sve je to isti narod after all.

  8. Ako vi ste učestvovali u ubistvu vojnika u Srebrenici ona možete za sebe da kažete. Ne nabedjujte državu Srbiju i narod srbije da je učinio genocid. Genocid je bio samo u Haškom sudu gde je nekoliko sudija donelo suludu odluku a vi papagaj i plaćenici bez razmišljanja ponavljati a niste ni svesni šta pričate. Da je srbija imala nameru da pobije muslimanski narod u Novom pazaru i Bosni njih ne bi bilo, kakav bre genocid šta pričate. Imformišite se o žrtvama pre nego otete da im se poklonite draga novinarko.

  9. Novinarka ste u zemlji koja je pre 24 godine počinila genocid. Odale vam ta informacija da je Srbija počinila genocid? Je li to na nekom sudu dokazano? Hvala

  10. Izvinite a koji je sud osudio srbiju za genocid, ovo su zaista ozbiljne stvari. Ovde se radi o autošoviniz u. Novinari bi morali zaista da vode računa kada govore ovakve stvari.

  11. Poštovana,
    Neprihvatanje (opšte društveno) počinjenog genocida u Srebrenici, od strane građana Srbije, nije odraz neodgovornosti građana, dvoličnosti, nemorala, sluđenosti, pikvarenosti itd itd, već naprosto GRAĐANSKE I KULTUROLOŠKE SVESTI gotovo svakog iole obrazovanog pojedinca u Srbiji, da se u Srebrenici desio strašan zločin (što nikome nije sporno), ali genocida svakako nije bilo, osim kao dela političkog okvira i kampanje vrlo uticajnih svetskih krugova moći. I kad još dva veka prođu, niko pametnog čoveka u Srbiji, za dva veka, u suprotno neće ubediti. Genocid jednostavno u Srebrenici nije počinjen.
    Dalje – država Srbija (kako pišete da jeste) NIJE izvršila genocid. Nije čak ni Ex SRJ, niti SCG. Zločin su počinili on8 koji su odgovatali pred međunarodnim sudom u Haagu. Nemojte građanima Srbije podmetati bilo kakvu odgovornost te vrste. Formalno R.Srbija jednako je odgovorna kao i svaka država sukcesor, pa ako se dele zgrade ambasada, dele se i odgovornosti. Ali suštinski odgovorni su uvek pojedinci. Nije sud u Nirnbergu sudio Nemačkoj, sudio je pojedincima. Ovde se radi, to je barem jasno, o zločinu oficira Bošnjaka (uglavnom srpske etničke skupine) protiv suparničke bošnjačke vojne jedinice iz osvete za predhodne zločine prema bošnjacima u etničko srpskim selima.
    Na kraju-forsiranim medijskim cirkusom u Srebrenici evo 24 put, oduzimate dostojanstvo žrtvama, praveći određeni rijaliti program. Prestanite u ime žrtava.

  12. Pa kako je gospođa Čongradin tek sad rešila da posle 24 godine ode u Potočare ?
    I još zakasnila na unapred najavljeni i planirani događaj koji je uvek 11. jula već 24 godine ???
    Putuje „sa „Ženama u crnom“ i „Inicijativom“, umesto sama, redakcijskim kolima, sa još nekim kolegom, fotografom, snimateljem pa da je kao novinarku niko ništa ne pita i ne zadržava – znači u startu smo bacili u vodu priču o „objektivnom i nepristrasnom“ novinarstvu.

    „Genocid“, ako se to tako može nazvati je počinila VRS na čelu sa Mladićem, a ne država Srbija. Daleko od toga da podržavam bilo kakvo ubijanje civila, ali manipulacija brojem muslimanskih žrtava je već postala neverovatna, i zaista je čudno da ni posle 24 godine nikako da se završi identifikacija svih žrtava, nego se to razvlači unedogled, i svakog 11. Jula ponovo sahrana i otvaranje starih rana ponovo.

    Usput, u blizini je selo Zalazje, tu je parastos poklanim Srbima, svakog 12. Jula…njih je doduše „samo 69“, a 20 se još vodi kao nestali…ali nije selo na glavnom putu, nego u planini, verovatno „Ženama u crnom“ nije bilo u itenereru. A mogla je da ode i vidi malo i drugu stranu priče, kad je već uspela da zakasni u Potočare ?

    Toliko o „objektivnom novinarstvu“.

  13. “A Town Betrayed“, pogledajte taj dokumentarac pa će vam biti jasno sve.

  14. Srbija je podrzavala rat ali nije ucestvovala niti dala podrsku slucaju u Srebrenici i zato ne stoji recenica da je Srbija drzava koja je pocinila genocid

Ostavite komentar


Suočavanje

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.