Surdulički doktor upozorava da najnovija mutacija korona virusa može lako da stigne do nas 1Specijalna bolnica u Surdulici Foto: V. R.

– Korona virus i dalje mutira. Najnoviji podaci ukazuju da bi jedna od tih mutacija BA2.2, koja se pojavila u nekim zemljama Evrope, sa popuštanjem mera kod nas i zemljama u okruženju, mogla vrlo brzo da nam stigne – navodi dr Slaviša Kostić, specijalista pneumoftiziologije i rukovodilac Specijalne bolnice za plućne bolesti u Surdulici.

Kako on kaže, virus korone je i dalje prisutan zato je deo bolnice i dalje u kovid sistemu, iako broj pacijenata na lečenju opada, ali ih i dalje ima.

-Posebno su i dalje rizični hronični plućni bolesnici kojima promena vremena posebno teško pada – kaže dr Kostić za portal Danasa i dodaje da se trenutno na kovid odeljenju, koje broji 63 postelje, na lečenju nalazi između sedam i deset njih.

Prema njegovim rečima, mnogo više je pacijenata na odeljenju gde se leče osobe sa hroničnim plućnim oboljenjima.

– Taj broj se kreće između 40 i 60, mada postoji tendencija opadanja. Lekari u ovoj bolnici sada sa posebnom pažnjom prate one pacijente koji imaju teže oblike plućnih bolesti i koji zahtevaju povećani klinički nadzor. Prelazak iz zime u proleće pogotovu posebno deluje na hronične bolesnike. Pogotovu na one koji su prošli kroz neku vrstu infekcije. Kod njih je postkovid teži, sa rizikom da novi virus lakše „probije“ narušeni imunološki sistem. Otuda je kod takvih pacijenata neophodan i dalje visok stepen epidemiološke zaštite, koji kao da je kod svih nas malo popustio – navodi lekar iz Surdulice.

Po njegovom mišljenju, većina hroničnih bolesnika koji imaju neko od oboljenja pluća i dalje zahteva kiseoničku potporu, jer proleće kao godišnje doba i mimo korona virusa deluje „opstruktivno“ na ove pacijente kod kojih može da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja.

-Iako nisam kompetentan da dajem ocene o efektima vakcinacije smatram da je ona korisna, pre svega kod starijih osoba, jer su bar do sada mnogo lakše prošli kroz period godine kada se obično javlja sezonski grip u svojim različitim oblicima – navodi dr Kostić.

On apeluje i dalje na poštovanje mera, pre svega nošenja zaštitnih maski, održavanje higijene ruku, češći boravak na otvorenom prostoru i izbegavanje masovnijih okupljanja u zatvorenom prostoru zbog, kako kaže, izuzetno brze transmisije virusa.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari