Gay Pride parade in Belgradefoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Mladić me je pogodio punom limenkom piva, a potom su svi zajedno vikali “ubij, ubij, pedera””; “Šutirali su izlog, pljuvali, polomili zastavu i sve vreme skandirali “ubij, ubij, pedera”.

“Ti si lezbejka, ti brukaš naš grad, ti ne zaslužuješ da živiš”; “Mislile smo da će nas tući dok nas ne ubije”. (napad na grupu lezbejki u beogradskom kafiću)

“Nazvao me buljašem, izašao iz auta i lupio mi šamar”. (Napad na gej muškarca u Beogradu)

“Oni su je šutirali, udarali kopčom od kaiša, gađali betonskim kockama, psovali i vređali”. (fizički napad na trans ženu u centru Beograda)

“Izbacili su me iz kuće i oduzeli sina nakon što su saznali da sam gej”. (porodično nasilje u Centralnoj Srbiji)

“Pedere danas ne pregledamo”. (diskriminacija gej mladića u Domu zdravlja)

Ovo su samo neki od brojnih slučajeva napada i nasilja nad LGBT+ osobama koje je zabeležilo Udruženje Da se zna!.

Inače, samo u proteklih mesec dana ovom udruženju prijavljeno je 30 incidenata motivisanih homofobijom i transfobijom.

“Poređenja radi, to je više incidenata nego što smo evidentirali od početka godine do kraja jula. Takođe, taj broj je za četiri puta veći nego mesečni prosek za 2021 godinu. Naglašavamo da su ovo „samo“ slučajevi za koje mi imamo saznanja, a opravdano možemo da pretpostavimo da je njih mnogo više”, napisali su iz Da se zna! na svom Fejsbuk profilu.

Kako su dodali, ovi incidenti uključuju razne vrste povreda, od uznemiravanja, preko pretnji, do fizičkih napada, a uključuju i diskriminatorne incidente i govor mržnje kojem svakodnevno prisustvujemo u poslednjih nekoliko nedelja.

“Ono što je najbitnije istaći je da mi sada jasno možemo da vidimo direktne posledice narativa koji propagiraju određene grupe u društvu, uključujući desničarsku opoziciju, „borce za porodične vrednosti“, SPC, pa i sam državni vrh na bezbednost osoba koje pripadaju našoj zajednici”, navode iz Da se zna!

Naglašavaju da je jasno povećanje ovakvih incidenata u proteklih mesec dana i da je jasno da je ono uzrokovano stavovima poput „treba zabraniti Prajd“ i „treba očuvati tradicionalne vrednosti“.

Prijavite nasilje na sajtu Da se zna!.

Prijava može da bude potpuno anonimna, ali ukoliko u okviru nje ostavite kontakt, možete zatražiti pravnu i psihološku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari