Sutra ističe rok za diplomiranje starim magistrantima i doktorandima: Da li će im Vlada dozvoliti produžetak? 1foto: Stefana Savić

Zaključak o produženju roka starim studentima magistarskih i doktorskih studija trebalo bi da bude usvojen na sutrašnjoj sednici Vlade Srbije, saznaje Danas u Ministarstvu prosvete.

Sutra, inače, ističe zakonski rok ovim akademcima da okončaju svoje studije, s obzirom da Zakon o visokom obrazovanju predviđa da „studenti upisani na magistarske studije do 10. septembra 2005. godine mogu završiti te studije po započetom planu i programu, uslovima i pravilima studija, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine“.

Isti rok važi za kandidate koji su prijavili doktorsku disertaciju do 10. septembra 2005. godine, odnosno studente koji su upisali doktorske studije po propisima koji su važili do tog datuma.

Vlada je prethodno usvojila zaključak kojim se predviđa da se studentima upisanim na osnovne studije i na studije na višim školama do 10. septembra 2005. godine produži rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija.

Ministarstvo prosvete je najavilo da će pripremiti izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kojem će biti precizirano na koliko produženje stari studenti mogu da računaju.

Kako je Danas pisao, grupa okupljena u grupi „Stari studenti zajedno do cilja“ predala je peticiju svim nadležnim institucijama sa više od 2.200 potpisa, u kojoj traže da se u novim izmenama zakona ne ograničava rok za diplomiranje, budući da ga nije bilo u propisima koji su važili u vreme kada su se upisali na visokoškolske ustanove.

Ukoliko ovaj predlog ne bude usvojen studenti predlažu alternativno rešenje da dobiju pravo da okončaju studije u roku od 10 godina, tačnije do 30. septembra 2032, s tim da modeli prelaska na nove programe (diferencijalni ispiti, automatsko priznavanje ispita, troškovi priznavanja i prelaska itd.) budu poznati bar dve godine pre isteka ovog roka, najkasnije u 2030. godini, na svim fakultetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari