Sutra presuda Huseinu Mujanoviću za zločine nad Srbima 1

Prvostepena presuda u ponovljenom suđenju Huseinu Mujanoviću, bivšem pripadniku Armije BiH, biće doneta sutra pred Specjalnim sudom u 14 časova.

Mujanović je 6. jula 2020. prvostepenom presudom osuđen na 10 godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu prošle godine poništio tu presudu i suđenje vratio na početak.

Mujanović je uhapšen u julu 2018. na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije i od tada se nalazi u pritvoru u Srbiji.

Po optužnici Tužilaštva za ratne zločine, Mujanović je, kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije BiH držao zatvorene oko 30 srpskih civila, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa.

Prema njima je, piše u optužnici, postupao nečovečno, nanosio im je teške duševne patnje, jer im nije obezbedio minimum uslova za život.

Držao ih je u garažama koje su pregrađene tako da su od jedne garaže pravljene dve ćelije, bez prozora, bez ležajeva i drugog inventara.

U optužnici se, između ostalog navodi, i da su zatvorenici gotovo svake noći morali da slušaju jauke drugih zatvorenika koji su bili premlaćivani u atomskom skloništu, koje se nalazilo u neposrednoj blizini garaža.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mujanović naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište, da se prebijaju i muče, usled čega je njih šest preminulo.

U optužnici piše i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji.

Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari