Sutra prijava niškoj policiji zbog njenog postupanja tokom ekoloških protesta, ali i “majora Petrovića” 1Foto: Sajt MUP

Predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde Jelena Milošević podneće sutra prijavu sektoru unutrašnje kontrole Policijske uprave Niš (PU Niš) kojom traži proveru zakonitosti postupanja policije i majora Marka Petrovića prilikom podnošenja prekršajnih naloga protiv više od stotinu učesnika ekoloških protesta koji nisu legitimisani.

Niška policija je, inače, ovih dana zvala na razgovore građane koji su na društvenim mrežama objavili i komentarisali karikaturu “majora Petrovića”, koji je “potpisao” veći broj ovih naloga.

Milošević kaže da prijavu podnosi nakon što je Prekršajni Apelacioni sud odbio kao neosnovanu žalbu niške PU na odluku Prekršajnog suda u tom gradu kojom je stavio van snage prekršajni nalog protiv nje zbog “kretanja kolovozom” na ekološkom protestu, 4. decembra prošle godine.

Sutra prijava niškoj policiji zbog njenog postupanja tokom ekoloških protesta, ali i “majora Petrovića” 2
Jelena Milošević: Foto privatna arhiva

Prekršajni sud u Nišu je doneo takvu odluku zato što policija, uprkos njegovom zahtevu, nije “uredila” svoj prekršajni nalog tako što će u njemu precizirati koji je prekršaj ona učinila od dva navedena, niti je opisala način na koji je prekršaj izvršen.

“Hoćemo da nam unutrašnja kontrola odgovori na pitanja kako su policija, i ‘major Petrović’, čija se ‘službena beleška’ navodi kao ‘dokaz’ da smo bili učesnici protesta, utvrdili naše identitete, kada nas nisu legitimisali. Hoćemo i odgovor na pitanje da li su naši lični podaci zloupotrebljeni, odnosno kako su se u prekršajnim nalozima našli naši jedinstveni matični brojevi, ime jednog roditelja i adrese, kada niko od pripadnika policije takve podatke od nas nije uzeo. Hoćemo da znamo i ko je izdao nalog da policija u svim ovim slučajevima postupa nezakonito, što su inače pojedini policajci  i priznali novinarki Južnih vesti na jednom od protesta”, kaže Milošević za Danas.

Ona ocenjuje da su odluke Apelacionog i niškog Prekršajnog suda direktna potvrda da su prekršajni nalozi policije bili nezakoniti.

Prema njenim rečima, niška policija je i sama priznala da je postupala protivzakonito kada je izbegla da se pojavi pred Prekršajnim sudom i ispravi  nedostatke, pošto “zna da ne može da dokaže da je na zakonit način pratila i identifikovala učesnike protesta, odnosno zna da će na taj način biti otkriveno da je koristila nedozvoljene metode”.

Policija u Nišu je, inače, ovih dana saslušala Srđana Nonića, građanskog aktivistu, novinara i urednika medijskog portala Niška inicijativa, zbog karikature na kojoj se naslućuje lik majora Petrovića, a koju je objavio na ličnom Fejsbuk profilu.

Sutra prijava niškoj policiji zbog njenog postupanja tokom ekoloških protesta, ali i “majora Petrovića” 3
Foto: privatna arhiva

Nonić je kazao da su ga “ispitivali kao da je terorista”, interesujući se posebno “da li namerava da majora Petrovića ugrozi fizički i na neki drugi način“, što je on kategorički negirao, navodeći da je reč o karikaturi, a da je on veliki protivnik nasilja.

Pripadnici policije su nakon toga na „davanje iskaza u svojstvu građanina“ pozvali i Nišliju B. Z. (36) koji je na Fejsbuku komentarisao „sporni“ crtež.

On je ispod Nonićeve objave napisao „Daj malo konteksta“, na šta mu je Nonić odgovorio da je na crtežu “ junak koji je pisao prijave na ekološkim protestima, a sada nastavlja sa tim i dalje“.

„Pa svi treba da ga pozovu na sučeljavanje, i da pokaže dokaze kako je to ustanovio, i da nema on neke kvadrate koji treba da se legalizuju“, odgovorio je “sporni” građanin, te time verovatno “zaradio”  saslušanje.

U Nišu su, inače, održana dva ekološka protesta, 4. i 11. decembra.

Na protestima nije bilo uniformisnih pripadnika policije, niti su oni na licu mesta snimali učesnike.

Policija nije obezbeđivala proteste, što je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da protesti nisu bili prijavljeni, a da policija “ne može da učestvuje na protivzakonitim okupljanjima i u kriminalnim aktivnostima”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari