Sutra u centru Beograda protest „Stop zabrani abortusa u SAD-a“ 1Ilustracija: Foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Žene u crnom i Autonomni ženski centar organizovaće protest „Stop zabrani abortusa u SAD-a“, sutra, 5. jula, u 14 časova ispred Ruskog cara, u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Kako se ukazuje u zajedničkom saopštenju ovih organizacija, 1973. godine Vrhovni sud u SAD-a je doneo odluku kojoj abortus prestaje da bude krivično delo.

„Vrhovni sud je 2022. sa šest glasova za i tri protiv ukinuo odluku u takozvanom slučaju „Roe vs Vejd“ koji je abortus činio legalnim i dostupnim. U Vrhovnom sudu sede trojica sudija koje je imenovao Donald Tramp. U Ustavnom sudu sede dvojica muškaraca koje su žene optužile za silovanje: Klarens Tomas i Bret Kavanaug. Anita Hil i Kristin Blesi Ford su njihove žrtve koje nikada nisu dobile obeštećenje, jer pomenuta dvojica nikada nisu ni procesuirana za krivično delo koje im se stavlja na teret“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ova odluka neće sprečiti abortuse, ona će ih otežati.

„Ova odluka će imati dalekosežne posledice na živote svih žena, vraćajući ih pola veka unazad. Ova odluka će značiti da će milioni žena nastaviti da krvare sve do smrti po kuhinjskim stolovima na kojima se obavljaju nelegalni abortusi. Žene moraju da imaju pravo da same odluče o tome da li će ili ne imati decu, budući da žene najčešće, u sistemu nadmoći muškaraca i ugnjetavanju žena nisu u mogućnosti da slobodno odluče da li će, kada i sa kim imati seksualni odnos. Ženama niko ništa nije dao. Za sve što imaju su se same izborile: od prava glasa do prava na abortus. Žene će nastaviti da se bore da vrate ono što muškarci pokušavaju da im uzmu: slobodan pristup svom sopstvenom telu“, navodi se u saopštenju.

Žene u crnom i AŽC organizuju protest u znak solidarnosti sa svim ženama širom SAD-a „kako bi im i ovom prilikom poručile da nisu same, da je solidarnost naša snaga, a da kontrola nad našim telima jeste i mora da bude naš izbor“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari