Vrhovni sud SAD omogućio ukidanje prava na abortus 1EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Američki vrhovni sud je doneo odluku da ne postoji ustavno pravo na abortus u Sjedinjenim Državama, preinačivši presedan koji je postavljen pre gotovo 50 godina u čuvenoj parnici Ro protiv Vejda. Ovo je redak slučaj preinačenja davno uvedenog zakona, što će uzdrmati temelje modernih reproduktivnih prava u Americi, ukazuje Gardijan.

Sudska presuda je donesena u parnici Dobs protiv Ženske zdravstvene organizacije Džekson, u okviru koje se poslednja klinika za abortus u Misisipiju usprotivila naporima vlasti da zabrani abortus posle 15 nedelja trudnoće i preinači odluku iz parnice Ro protiv Vejda.

„Smatramo da presuda iz parnice Ro protiv Vejda mora da se preinači“, navodi se u obrazloženju odluke koju je podržala većina, a koje je napisao sudija Semjule Alito. Odluku je podržalo još pet konzervativnih sudija Suda.

„U Ustavu se ne pominje abortus i nijedno takvo pravo implicitno ne štiti nijedna ustavna odredba“, naglašava se.

Troje liberalnih sudija je izrazilo snažno protivljenje.

Preinačenjem odluke iz 1973. će se ponovo dozvoliti da pojedinačne države SAD zabranjuju abortus. Kako piše Gardijan, očekuje se da 26 država to učine odmah ili čim bude bilo izvodljivo.

Odluka u slučaju Dobs protiv Ženske zdravstvene organizacije Džekson će definitivno biti jedna od onih koja će imati najveće posledice po buduće generacije.

Meri Zigler, gostujuća profesorka ustavnog prava na Harvardu, profesorka na Univerzitetu Kalifornija koja se bavi i istorijom abortusa, rekla je da ne „postoji paralelan slučaj i da ako i nije potpuni presedan, veoma je redak“

„Takođe je izuzetno čudno uraditi ovako nešto tako brzo, bez ikakvog upozorenja unapred“, rekla je Zigler.

Konačna presuda Suda u kojem dominiraju konzervativci usledila je nakon što je nacrt dokumenta o tome procureo u javnost početkom maja. U njemu je sudija Semjuel Alito predstavio argument za preinačenje presude iz slučaja Ro protiv Vejda.

Stručnjaci smatraju da će predstojećih dana i nedelja biti haotičnih pokušaja konzervativaca da zabrane prekid trudnoće što je moguće pre dok budu stupale na snagu restrikcije koje su među najstrožim na svetu kada je reč o reproduktivnim pravima.

Očekuje se da se u područjima na američkom jugu i srednjem zapadu zabrani abortus i uvedu stroge restrikcije, zbog čega će pacijenti koji žele da se podvrgnu zahvatu biti prinuđeni na putovanja od nekoliko stotina kilometara.

Prema nekim procenama, ove zabrane će rezultirati porođajem još 60.000 žena godišnje, koje su želele abortus, ali nisu mogle da ga priušte. Zabrane će se najverovatnije odraziti na 41 odsto žena u reproduktivnom dobu u SAD, a najgore posledice će biti za mlade, siromašne žene, Afroamerikanke i ljude koji već imaju decu.

Odluka će najverovatnije rezultirati novim protestima i intenziviranjem debate u okviru i između država o abortusu, a možda i među gradovima. Preinačenje presude može da se odrazi i na izbore u novembru, na polovini predsedničkog mandata u SAD.

Na međunarodnom nivou SAD će zbog ove odluke biti tek četvrta zemlja koja je od 1994. zabranila abortus, saopštio je Centar za reproduktivna prava. Ostale tri su Poljska, Nikaragva i El Salvador. Takođe će se odraziti na položaj SAD da zagovara ženska prava na globalnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari