Suvoborska greda: Umesto blokade Ibarske magistrale, protest u Loznici 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ najavilo je danas da će umesto subotnje blokade magistrale biti na protestu u Loznici.

„To ne znači da odustajemo, već da smo sada Loznici najpotrebniji. Priča sa Rio Tintom u Loznici mora biti dovedena do kraja, da bi priča s rudarenjem litijuma i drugim visoko prljavim tehnologijama u Srbiji bila dovedena do kraja“, navodi se u saopštenju „Suvoborske grede“.

To ekološko udruženje dodaje da je u četvrtak uveče izvojevana jedna pobeda, ali nije kraj, i da na osnovu dosadašnjeg iskustva, moraju biti na oprezu i preduzimati dalje korake ka zabrani svih istraživanja na litijum, bor i prateću asocijaciju elemenata na teritoriji Srbije, bez obzira na naziv kompanije koja bi istraživala.

„Zato pre svega moramo dovesti priču s Rio Tintom do kraja, a zatim se rešiti svih ostalih, uključujući firmu koja poseduje rešenje za basen Pranjana (Balkan Mining and Minerals)“, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja su naveli da je danas, zajedno sa ekološkim udruženjem „Ne damo Jadar“ i ostalim članovima Saveza ekoloških organizacija Srbije, podnela pitanja Vladi Srbije na koje je premijerka tokom sinoćne konferencije izbegla odgovore.

„Da li ukidanje Prostornog plana za projekat Jadar znači kraj istraživanjima i potencijalnom rudarenju litijuma u tom kraju, šta će biti sa bušotinama iz kojih cure opasne materije i ko je u prošlom i sadašnjem sazivu Vlade po svaku cenu gurao napred projekat koji je, po premijerkinom priznanju, imao brojne nedostatke“, navodi se u saopštenju.

Ekološke organizacije su Vladi Srbije dale sedam dana za odgovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari