Svaki peti stanovnik Srbije ima 65 i više godina 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović izjavio je danas da „svaki peti stanovnik Srbije ima 65 i više godina“ i istakao da se „nalazimo u izuzetno teškoj situaciji što se tiče demografske slike“.

Dmitrović je, na konferenciji o starenju i diskriminaciji starih, koja je održana u Palati Srbija, istakao da u Evropi nijedna država nema stopu rodnosti na nivou 2,1, što je prosta reprodukcija, i naveo da svi imaju ispod dva odsto.

On je naveo da je najviša stopa rodnosti u Francuskoj 1,8, dok je u Srbiji 1,5.

„U toj priči obično govorimo o novorođenima, što je presudno i važno, kaoc i o potrebi da imamo što više dece, a zaboravljamo da govorimo o starim ljudima koji su sastavni deo te statistike“, rekao je Dmitrović i istakao da su „to oni koji su nas stvorili, oni bez kojih nas ne bi bilo“.

Dmitrović je istakao da je svest promenila i demografsku sliku i demografske principe, trendove i način života.

„U vrednosnom sistemu deca kod nas odavni nisu najviša vrednost, već su to brendovi, kola, stanovi, vile i brodovi“, rekao je Dmitrović i istakao „da smo mi narod koji munjevitom brzinom nestaje“.

On je ocenio da su „stari ljudi kategorija koja je uz one koji su tek došli na svet najranjivija“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ukazala je da je položaj starijih osoba u svim društvima složen i u mnogim segmentima nepovoljan, jer „nemali broj starijih živi u siromaštvu ili u riziku da postanu siromašni“.

Ona je kazala da, kada su u pitanju stariji sugrađani, to predstavlja dodatni rizik, jer starenje često bude samo multiplikator za različite oblike diskriminacije.

Janković je rekla da su neki stariji građani izloženi zlostavljanju, zanemarivanju, samozanemarivanju, nepoštovanju, pa i svođenju na stvar.

Kako je navela, praksa Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, ali i rezultati istraživanja, pokazuju da se stariji suočavaju sa brojnim izazovima, naročito u sistemu socijalne i zdravstvene zaštite, ali i prilikom ostvarivanja drugih prava i usluga.

Janković je rekla da se stariji ređe obraćaju nadležnima zato što smatraju da im takav položaj pripada i istakla da je zato važno da se kontinuirano ukazuje da se starijima mora omogućiti puno uživanje svih prava, ravnopravno sa svim drugim generacijama, a naročito u doba „konstantne pretnje od digitalne diskriminacije“.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović rekao je da se ta organizacija zalaže za izgradnju društva za sve generacije, u kome će se ceniti svačiji pojedinačni doprinos po ličnim kvalitetima i po postignuću, a ne po generacijskim kategorijama, po starosti ili mladosti.

„To će biti najbolji način da se borimo protiv predrasuda, stereoptipa i zabluda koje su vezane za diskriminaciju po starosti“, kazao je on.

Radovanović je rekao da u Crvenom krstu Srbije ima više od 1.100 volontera starijih od 65 godina, koji učestvuju u programu podrške starijim osobama.

Taj program se realizuje u 73 opštine širom Srbije i ima 16.000 korisnika.

Organizatori konferencije su na kraju diskusije pozvali nadležne na akciju da bi se zaustavila diskriminacija starih u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari