Svakog funkcionera koji ima stav čeka "strujni udar" 1

Otkaz koji sam dobila je pravilo, a i poruka odbornicima, posebno onima iz vlasti, šta bi moglo da im se dogodi ukoliko ne glasaju za ono što kaže vlast.

Pravilo je da postoji „električna ograda“ u vidu ekskluzivnog prava na sisteme represije, a poruka je da sopstveni integritet morate da ostavite „pred vratima“ prilikom ulaska u političku arenu – u suprotnom – sledi strujni udar, kaže „neposlušna“ odbornica Skupštine grada Niša Jelena Đorđević, koja je doskoro pripadala lokalnoj vladajućoj koaliciji predvođenoj SNS-om.

Đorđevićeva je nedavno dobila otkaz u gradskom javnom preduzeću Objedinjena naplata, u kojem je duže od godinu i po dana radila na određeno vreme, kao zamena za privremeno odsutne radnike. Otkaz je usledio samo petnaestak dana nakon što je saopštila da na budućoj sednici Skupštine grada neće glasati da se osnivačka prava i kompletna imovina niškog aerodroma, koji već četvrtu godinu beleži poslovnu ekspanziju, besplatno ustupe Republici, što je, inače, preporuka Vlade Srbije i Gradskog veća. Prethodno je isključena iz Jedinstvene Srbije, koja je deo vladajuće koalicije u Nišu.

* Da li, uprkos „pravilu“ i „poruci“ o kojima govorite, među odbornicima vladajuće koalicije ima onih koji će glasati protiv besplatnog ustupanja Aerodroma državi?

– Većina odbornika vladajuće koalicije se deklarativno izjašnjava protiv otimačine Aerodroma, ali nisam uverena da će svoj lični integritet „uneti“ sa sobom tokom glasanja.

* A da li i oni trpe pritiske? I koju vrstu pritisaka?

– Smatram da je ovo trenutak u kome bi oni trebalo da opravdaju poverenje svojih birača i jasno iznesu i svoj lični stav po pitanju Aerodroma, a i da li trpe pritiske i kakve vrste.

* Rekli ste da otkaz koji ste dobili predstavlja „politički revanšizam“ zbog Vašeg stava da niški aerodrom ne treba poklanjati državi jer, kako ste kazali, to nije u interesu grada i njegovih građana. Ko sprovodi taj revanšizam?

– Progon političkih neistomišljenika datira još od 1945. i već postoji kao običajno pravo na političkoj sceni Srbije, sve do današnjih dana. U mom slučaju imate javno priznanje šefa odborničke grupe Jedinstvene Srbije, kojoj sam doskoro pripadala na jednoj niškoj televiziji, u kojem jasno kaže, a opet trudeći se da se „Vlasi ne dosete“: „gospođa Đorđević će najverovatnije dobiti otkaz, ali to nema veze sa njenim političkim odlukama“. Apsurdistan u kojem obitavaju Domanovićevi i Nušićevi likovi.

* Da li Vas je gubitak posla, ipak, demotivisao da glasate protiv predaje Aerodroma Republici? Ili se dogodilo suprotno?

– Odavno ne razmišljam o demotivaciji, Republici i gospodarima života i smrti u ovoj zemlji. Oči su mi uprte isključivo u moju decu i supruga. Kao što je Pašić rekao: „Spasa nam nema – propasti nećemo“.

* A da li trpite još neku vrstu pritisaka i kojih?

– Ranije su pritisci bili intenzivniji, ali danas su sa reči prešli u dela. Smatram da su ovo pitanja koja zahtevaju sudski epilog, pa shodno tome nastojim da imena i događaje ostavim za nadležne organe, odnosno resorna ministarstva.

Advokaturom do slobode

* Pošto ste bez posla, a i majka dvoje dece, kako ćete ubuduće obezbeđivati egzistenciju?

– „Što se tiče posla, sledi polaganje pravosudnog ispita i advokatura. Jedino tako mogu zadržati slobodu govora u bavljenju politikom“, istakla je Jelena Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari