Svakoga dana u Srbiji najmanje jedna žena umre od raka grlica materice, četiri obole 1Foto: Stefana Savić (arhiva)

U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, saopštio je Gradski zavod za javno zdravlje Beograd povodom Evropskre nedelja prevencije raka grlica materice koja počinje danas i traja do 28. januara.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Zajedno protiv raka grlića materice”, a cilj je da žene svih životnih dobi podstakne da razmišljaju o značaju očuvanja svog reproduktivnog zdravlja, kao i da ih motiviše da u toku godine odvoje makar jedan dan za posetu svom lekaru i obave neki od dostupnih preventivnih pregleda kojima se mogu blagovremeno otkriti rane premaligne promene i sprečiti dalji razvoj bolesti i njen krajnji fatalni ishod.

Za gotovo sve slučajeve raka grlića materice odgovoran je Humani papiloma virus (HPV). Prirodni tok HPV infekcije i biološko ponašanje premalignih promena grlića materice omogućava prevenciju karcinoma grlića na više nivoa – merama kojima se sprečava pojava ovog oboljenja, kao i onim koje omogućavaju rano otkrivanje premalignih promena, čime se veoma uspešno zaustavlja dalji razvoj bolesti i njen fatalni ishod.

“Rak grlića materice, i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka oboljevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji. Imajući u vidu da svake godine oko 1.000 žena oboli i približno 500 izgubi život, ne iznenađuje podatak da se Srbija nalazi na neslavnom trećem mestu u Evropi po oboljevanju i umiranju od ove bolesti koja se može sprečiti. Upravo zato, neophodno je istaći značaj intenziviranja aktivnosti kojima se pažnja žena usmerava ne samo na mogućnost, već i na neophodnost korišćenja dostupnih mera prevencije”, ističe se u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Na teritoriji Beograda, prema njihovoj evidenciji, trenutno više od 4.800 žena živi sa ovom bolešću, dok svake godine oko 100 naših sugrađanki nažalost izgubi borbu (u 2022. umrlo je 81 žena).

“U toku 2022. godine registrovan je 132 nova slučaja bolesti. Najveći broj obolelih žena je iz starosne grupe 40-59 godina, međutim poslednjih godina primetno je povećanje broja novootkrivenih slučajeva u mlađoj populaciji, upravo u generativnom dobu od 15-49 godina”, ukazuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Većina ovih slučajeva mogla se, kako kažu, sprečiti da je bolest otkrivena u ranoj fazi i da se na vreme pristupilo lečenju.

Lekari poručuju da redovni ginekološki pregledi, sprovođenje programa organizovanog skrininga i vakcinacija protiv HPV, imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

Prva faza bolesti uglavnom bez simptoma

Kako navode iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, u našoj populaciji jedan od značajnih faktora koji doprinose velikoj smrtnosti od ovog oboljenja jeste upravo činjenica da je prva faza ove bolesti uglavnom bez simptoma, ili su oni nespecifični, pa se gotovo dve trećine žena prvi put javi ginekologu tek kada je bolest uznapredovala.

“Tada samo lečenje postaje teško i neizvesno, i pored operativnog zahvata zahvata primenu agresivne radioterapije, što dovodi do produženja lečenja i različitih komplikacija, a sve to značajno povećava troškove i umanjuje šanse za izlečenje”, ukazuju iz ovog zavoda.

Obeležavanje po 18. put

U januaru se svake godine, počevši od 2007, obeležava Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Inicijativa je pokrenuta od strane Evropske asocijacije za borbu protiv raka grlića materice (European Campus Card Association-ECCA), nakon čega je Savet Evrope doneo preporuke o započinjanju kampanje i obeležavanju Evroske nedelje prevencije raka grlića materice. U našoj zemlji se ovaj značajan datum obeležava osamnaesti put.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari