U stilu obraćanja naciji američkih predsednika, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso juče je, u svom prvom govoru o stanju Unije kako je propisano Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu prošle godine, predstavio plan Komisije za narednih 12 meseci, ističući da EU treba da „ubrza“ reforme. Baroso je u tridesetominutnom obraćanju izneo prioritete 27-člane Unije navodeći da su sve članice EU „u istom čamcu“, da mogu da „plivaju zajedno“ ili da „potonu, svaka za sebe“, te da je Evropa suočena sa „trenutkom istine“.

Ovaj važan govor pred evroposlanicima u Strazburu viđen je kao deo napora da se ukaže na važnost uloge EU u obnovi ekonomskog rasta. Baroso, koji obavlja drugi mandat na čelu izvršnog tela EU naveo je da je ekonomsko ozdravljenje nejednako unutar Unije. „Ovogodišnji rast biće veći nego što se predviđalo. Stopa nezaposlenosti, koja je i dalje isuviše visoka, polako prestaje da raste. Jasno je da neizvesnost i rizici i dalje postoje i to ne samo u EU nego i šire“.

Kada je reč o izazovima EU, uključujući obezbeđivanje radnih mesta i rasta, Baroso je najavio da će Komisija narednog meseca sastaviti akcioni plan koji bi se odnosio za energetiku i infrastrukturne projekte. Govoreći o budžetu EU za period posle 2013, Baroso se založio za stvaranje „novih izvora finansiranja velikih evropskih infrastrukturnih projekata“.“EU neće postići svoje ciljeve bez zemalja članica, a zemlje članice neće postići svoje ciljeve u svetu bez EU“.

Barosov govor naišao je na generalno ravnodušan odgovor evropskih poslanika. Poslanici su najviše pozdravili njegove izjave u vezi sa pitanjem imigracije i prava žena u drugim zemljama. „Legalni migranti će u Evropi pronaći mesto u kojem se ljudske vrednosti poštuju i štite“. On je, međutim, poručio da će EU stati na put eksploataciji ilegalnih imigranata u Evropi i na granicama Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari