Sve naučnije od naučnijeg 1

„U našoj zemlji postoji veliko interesovanje da se sazna prava istina šta je teorija evolucije, ali to nisu dozvolili oni kojima je peticija upućena“…

… kaže Radmilo Rončević, jedan od potpisnika peticije za reviziju izučavanja teorije evolucije u našim školama i na fakultetima, koja je prethodnih dana izazvala veliko interesovanje javnosti.

„Sve bolje od boljeg, naučnije od naučnijeg!“, odgovara Rončević kritičarima, napominjući da nijedna od institucija koja se oglasila nije ni pokušala da upozna javnost sa iznetim činjenicama u peticiji, da ih analizira ili ih argumentovano ospori.

„Manirom nasleđenim iz vremena jednoumlja, činjenice su proglašene netačnim, proizvoljnim zaključcima, koji ne zaslužuju nikakvu pažnju“, ukazuje Rončević u pisanom odgovoru, podsećajući da je Ministarstvo prosvete odbilo svaku raspravu o peticiji, da se protiv nje izjasnio Izvršni odbor SANU, a da će ova tema tek biti na dnevnom redu Odbora za obrazovanje i nauku Skupštine Srbije.
„Etički komitet Srpskog lekarskog društva, bez ikakve rasprave o činjenicama navedenim u peticiji, sa „visokom etičkom odgovornošću“, u stilu boljševičkih ideologa, zaključuje da je peticija „versko-ideološki pamflet uperen protiv same nauke“. Autori ovog saopštenja ističu „da o evoluciji mora više da se razgovara, da se zablude iznose na videlo i da građani steknu potpuniju predstavu o tome šta jeste a šta nije teorija evolucije“. Potpisnici peticije su to upravo tražili samo mnogo pismenije“, tvrdi Rončević.

Reagujući na saopštenje grupe profesora Bogoslovskog fakulteta, koji su naveli da trenutno ne postoji nijedna alternativna naučna teorija koja bi mogla da zameni teoriju evolucije, Rončević im poručuje da ne dozvoljavaju pojedincima ili grupi da kritikuju teoriju evolucije dok sami ne objave svoju teoriju, koju će odobriti naučna zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari