Sve nesreće u fabrici oružja "Milan Blagojević" od 1949. godine: Čak 32 radnika izgubila život 1foto FoNet/RINA

U fabrici oružja „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima jutros je izbio požar, u kome je šest radnika povređeno, isti dan kada je trebalo da u Osnovnom sudu u Ivanjici bude nastavljeno suđenje bivšim rukovodiocima te fabrike zbog eksplozije koja se dogodila 14. jula 2017. kada su poginuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55).

Nesreća se dogodila u magacinu, a nakon zadobijenih opekotina dva radnika su preminula.

Suđenje Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva i Tomi Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu odloženo je juče navodno jer se izveštaji veštaka nisu usaglasili, pa se očekuje da će na narednom ročištu taj izveštaj biti dostupan, a potom i doneta presuda, na koju je moguća žalba.

Za smrt dvojice radnika 2017. godine, sudilo se i direktoru Radošu Milovanoviću, ali je on preminuo u aprilu 2022. godine. Od 2006. to je bila 15. nesreća u namenskoj industriji u Srbiji, naveo je portal Nova.rs.

Advokat Borivoje Borović rekao je da je odbrana pokušala da izdejstvuje „neko novo veštačenje, da bi suđenje bilo odlagano u nedogled“.

„Ovo je nova agonija za porodicu Milivojević u trenucima kada se u Ivanjici i danas dešava tragedija u istoj toj fabrici“, rekao je Borović i istakao da branioci pokušavaju „da na sve načine spreče da se dokaže da je država odgovorna za sve ove nesreće, posebno za ovu tragediju“.

Milovan Milivojević, koji je u eksploziji 2017. izgubio sina naveo je da je „izgubio veru u sve ovo“.

„Ne nadam se više ničemu. Čemu da se nadam posle sedam godina borbe, gde je sve dokazano“, rekao je on.

Za posledenju nesreću u fabrici Milivojević kaže da je očekivana, navodeći da je u fabriku primljeno 300 do 400 radnika koji nisu upućeni u proizvodnju i nisu prošli obuku nego su „gurnuti u vatru pa šta ih snađe“.

Sa druge strane, fabrika je odmah izašla sa saopštenjem u kome su istakli da su snimci video nadzora pokazali da su ispoštovane sve mere bezbednosti i zaštite na radu, a da će uzrok nastanka požara nadležne službe da utvrde. Pogon u kome je došlo juče do požara je, kako kažu, zatvoren.

„Iz bolnice iz Čačka su nam rekli da će četiri radnika sutra biti puštena na kućno lečenje, dok će dva radnika biti još neko vreme hospitalizovana”, rekla je za Danas Milka Jovanović Božić, PR fabrike u Lučanima, nakon požara.

Ove dve nesreće u pomenutoj fabrici nisu jedine. Od osnivanja fabrike „Milan Blagojević“ 1949. godine do danas, poginulo je 32 radnika. Najteža je zabeležena 1997. godine, kada je u požaru stradalo osmoro zaposlenih, pokazuju podaci N1.

Nije poznato koliko je tačno povređenih u nesrećama u pogonima „Milan Blagojević – namenska“ u Lučanima.

Dvoje radnika povređeno je i u požaru 18. januara 2018. godine. Oni su zadobili opekotine po rukama i licu.

U bližoj prošlosti, od 2010. statistika izgleda ovako: 2011. poginuo je jedan radnik, još jedan 2015, dok su 2017. poginula dvojica radnika. Tada je prvi čovek odbrane rekao da je jedini lek za nesreće u vojnoj industirji – automatizacija.

Do tada, pravdali su se u Ministastvu odbrane da se slični slučajevi zbog prirode posla dešavaju i u Americi, Nemačkoj i širom sveta. Podsećaju i da fabrika „Milan Blagojević“ brine o porodicama nastradalih radnika, od dečijih stipendija do stambenog zbrinjavanja.

Ali, poznato je da je u poslednjih 20 godina sud zatvorom kaznio dvojicu rukovodilaca za požar koji je u pogonu u Lučanima 1997. usmrtio osmoro ljudi. Za tu presudu sudu je bilo potrebno 15 godina.

Prošle godine objavljena je studija o krivičnim delima u oblasti rada pokazala je da u slučajevima pogibije radnika, samo tri odsto odgovornih završi u zatvoru, četiri odsto kazni se kućnim zatvorom, sedam odsto uslovno. U 86 odsto slučajeva niko nije kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari