Sve o HPV vakcini: Kako deluje, koliko traje zaštita i ko treba da je primi? 1Foto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

HPV vakcina počela je da se daje širom Srbije a u pojedinim domovima zdravlja već su potrošili prve zalihe. Zašto je značajna HPV vakcinacija, na koji način vakcina deluje, koliko dugo traje zaštita i kada bi trebalo da se primi, neka su od pitanja koja je pokušao da pokrije Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

U tekstu pod naslovom „Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV)“, Gradski zavod podseća da je HPV jedan od najčešćih polno prenosivih infekcija.

Šta je i kako se prenosi HPV virus?

Većina, seksualno aktivnih osoba, njih 80 odsto,  biva inficirana u nekom trenutku tokom života HPV virusom. Najviše inficiranih je u uzrastu od 20 do 25 godina.

Infekcija se može dobiti u kontaktu sa osobom koja nema znake i simptome infekcije.

Kod devet od deset inficiranih osoba organizam se sam oslobodi virusa tokom prve dve godine bez ikakvih posledica. Kod manjeg broj perzistentna virusna infekcija može da dovede do promena.

Priroda tih promena može biti benigna ili maligna, i to zavisi od tipa HPV virusa kojim je osoba zaražena. Ako je osoba inficirana niskorizičnim (neonkogenim) tipovima 6 i 11 dolazi do pojave benignih tumora (genitalne bradavice – kondilomi i papilomi laringsa) i abnormalnosti ćelija grlića materice niskog stepena.

S druge strane, u slučaju perzistencije virusne infekcije izazvane visokorizičnim (onkogenim) tipovima 16 i 18 dolazi do pojave karcinoma grlića materice i anogenitalne regije (vagine, vulve, anusa, penisa), karcinom korena jezika, krajnika, zadnjeg zida ždrela.

Kako vakcina deluje?

Vakcina protiv HPV koja se daje u Srbiji pokriva devet tipova HPV virusa, uključujući i ove prethodno pomenute. Kao takva ona štiti protiv tipova HPV koji uzrokuju približno 90 odsto karcinoma cerviksa i 90 odsto genitalnih kondiloma.

Radi se o vakcini Gardasil 9 koja je odobrena od strane Američke agencije za hranu i lekove 2014. godine. Godinu dana kasnije ova vakcina dobila je odobrenje i Evropske agencije za lekove a u Srbiji se od ove godine daje o trošku fonda.

-Vakcina je proizvedena rekombinantnom DNK tehnologijom. Ne može izazvati infekciju i nije onkogena. Sastoji se od virusu sličnih čestica koje nastaju od kopija L1 antigena, koji je adsorbovan na aluminijumski adjuvans. Vakcina ne sadrži konzervanse i antibiotike – navodi Gradski zavod za javno zdravlje.

Kako se ističe, HPV vakcine su visoko imunogene i kao takve podstiču stvaranje visokog titra neutrališućih antitela, za razliku od prirodne infekcije nakon koje je stvaranje titra antitela slabo.

-Više od 99 odsto primalaca razvija odgovarajući nivo antitela na tipove HPV uključene u vakcinu mesec dana posle kompletne serije – ističe Gradski zavod, dodajući da trajanje zaštite nakon vakcinacije HPV vakcinom nije poznato s tim da dosadašnje studije pokazuju da se zaštita održava najmanje deset godina.

HPV vakcina je izuzetno bezbedna a najčešće neželjene reakcije su lokalne reakcije na mestu aplikacije (bol, otok i crvenilo). Često se mogu javiti i opšte tegobe u vidu glavobolje, mučnine, vrtoglavice, povišene telesne temperature i zamora.

-Sinkopa (padanje u nesvest) je prijavljena kod adolescenata koji su primili HPV i druge vakcine u skladu sa uzrastom. Može se javiti nakon, ili čak i pre primene vakcine, posebno kod adolescenata, kao psihogena reakcija na iglu – objašnjava se na sajtu Gradkog zavoda.

Kako se vakcina daje?

Vakcina Gardasil 9 namenjena je za imunizaciju devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina, najbolje pre stupanja u seksualne odnose, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola, tokom sprovođenja sistematskih pregleda.

Deci uzrasta od 9 do navršenih 14 godina života daje se u dve doze sa razmakom od šest meseci, a osobama od navršenih 15 godina daje se u tri doze I to tako da se druga doza daje nakon dva a treća nakon šest meseci.  Seriju treba kompletirati u roku od godinu dana.

Iz Gradskog zavoda objašnjavaju da se ne preporučuje se procena HPV statusa (PAPA testiranje ili skrining na visoko-rizičnu HPV DNK, tip – specifični HPV testovi, ili HPV antitela) pre vakcinacije. Vakcinacija se ne preporučuje u trudnoći dok žene koje doje mogu da prime vakcinu.

-Ukoliko je HPV vakcinacija prekinuta, nema potrebe za ponavljanjem doza. Ukoliko je izvodljivo, istu HPV vakcinu treba dati za kompletiranje serije. Međutim, ukoliko nije dostupna vakcina kojom je vakcinacija započeta, druga vrsta HPV vakcine se može dati da bi se serija upotpunila. Preporučena imunizacija protiv HPV se sprovodi uz prethodnu pismenu saglasnost lica koje se aktivno imunizuje, odnosno njegovog zakonskog zastupnika. Za lica uzrasta do 15 godina obrazac saglasnosti treba da potpiše roditelj / staratelj. Ukoliko žena zatrudni nakon otpočinjanja serije vakcinacije, sledeću dozu treba odložiti do završetka trudnoće. Nikakva intervencija nije indikovana – objašnjava Gradski zavod.

Zašto je važno da se primi HPV vakcina?

 Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima je uvedena u 111 zemalja sveta, dok se vakcinacija dečaka sprovodi u 40 zemalja.

Primena ove vakcine u pojedinim zemljama omogućila je da se skoro iskoreni rak grlića materice, obolenja čija je stopa u Srbiji jedna od najviših u Evropi. Srbija ima I jednu od najvećih stopa umiranja od ove bolesti.

Vakcina Gardasil protiv HPV koja će se davati u Srbiji smanjuje broj slučajeva raka grlića materice za 90 odsto. Ovo su pokazali rezultati britanske studije koja je pratila devojčice koje su 2008. primile ovu vakcinu. Studija je procenila da je vakcinacija sprečila oko 450 karcinoma i 17.200 pretkancerogenih izraslina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari