Sve oštriji pritisci vlasti pred odluku o gondoli 1Foto: Beta/Miloš Miškov

 O gradnji projekta gondole na Kalemegdanu konačnu odluku će doneti Upravni sud i to za najkasnije mesec dana, iako sa druge strane vlasti vrši pritiske na sve one koji su se protiv ovog projekta bunili.

Uoči održavanja rasprave o gondoli pred Upravnim sudom, saznajemo i da je na poslednjoj sednici Vlade Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kako piše portal Nova.rs, doneta odluka o smeni predsednika i jednog člana Upravnog odbora Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZSK). U odluci koju je potpisala premijerka Ana Brnabić ne navodi se obrazloženje za njihovu smenu, a Lojanica i Džamić saznali su za ovu odluku tek kada su ih novinari upitali o njoj.

Ipak, konačna odluka o daljem toku gradnje gondole na Kalemegdanu, koja je privremeno zaustavljena zbog postupka koji se vodi pred Upravnim sudom, znaće se za najviše mesec dana. Upravni sud je naime, rešenjem iz aprila 2019. godine privremeno zaustavio gradnju zbog zahteva za poništavanjem rešenja o građevinskoj dozvoli za izvođenje radova na izgradnji stanice gondole na Kalemegdanu.

Na današnjoj usmenoj raspravi advokati RERI-a su predložili da se kao novi dokazi razmotre i stav Stručnog saveta Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i spisi Nadzornog odbora i Upravnog odbora Republičkog zavoda.

„Posebno je značajna službena beleška arheologa koji su od strane Republičkog zavoda određeni kao lica zadužena za stručni nadzor nad radovima na izgradnji gondole u kojoj je navedeno da bi započetim radovima arheološki slojevi bili uništeni“, naveli su iz RERI-ja. Sud je zaključio da ima dovoljno materijala za donošenje odluke i bez izvođenja ovih dokaza.

RERI je mesec dana uoči ove rasprave ukazao na pritisak koji vrši savetnica za medije predsednika države Suzana Vasiljević na pravosuđe time što je izjavila da će Vučić sigurno završiti projekat gondole na Kalemegdanu. Uzimajući u obzir tu izjavu Vasiljević indikativno je i što se kritičari gondole sklanjaju sa pozicija u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika baš sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari