Sve pečurke na obalama Vlasine 1Foto: Pixabay/Niekverlaan

Ljubitelji gljiva okupili su se proteklog vikenda u Vlasotincu na manifestaciju „Dani gljiva“.

U ovoj lepoj varoši na obalama reke Vlasine okupilo se oko 150 pečurkara iz svih krajeva Srbije.

Ovu zanimljivu ekološko-turističku manifestaciju organizovalo je Pečurkarsko društvo „Rujnica“ iz Vlasotinca. Poseban doprinos manifestaciji dali su mladi, učenici osnovnih i srednjih škola iz ove varoši. Centralna manifestacija održana je u selu Komarica podno Rosulje. Svi učesnici su od organizatora dobili bedževe i postere sa slikama jestivih gljiva i gljiva otrovnica.

Sunčica Jović, predsednica Gljivarskog društva „Rujnica“ iz Vlasotinca i potpredsednica republičkog udruženja, visokom ocenom je ocenila uspeh ovogodišnje potražnje gljiva na terenu Komarice i bez obzira na jaku kišu koja je krajem nedelje zahvatila Vlasinsku visoravan.

– Ovom prilikom otkrili smo i neke do danas manje poznate vrste jestivih gljiva na našem terenu. Sve ubrane gljive tokom akcije izložili smo na prigodnoj izložbi u gradskom parku – istakla je ovom prilikom Sunčica Jović.

Najviše ubranih jestivih gljiva imali su mladi Gavrilo Vučić iz Niša i Bogdana Stanković iz Vlasotinca. Svi učesnici manifestacije od organizatora primili su prigodne zahvalnice i diplome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari