„Sve više slučajeva u kojima BIA nastupa kao politička policija“: Zašto i dalje ništa ne znamo o uhapšenim „špijunima“ 1Foto: Beta/Branislav Božić/MO

Prošlo je dva dana od kako je Tanjug objavio vest o hapšenju četvoro državljana Srbije, kojim je navodno „razbijena špijunska mreža“.

U Tanjugovoj vesti ne stoji, međutim, na koji tačno način je uhapšena četvorka delovala, šta su učinili, niti u korist koje strane države.

Novinar Vuk Cvijić kaže da ga objavljena vest podseća na komunističke diktature u kojima bi nepodobni samo nestali uz šturo objašnjenje vlasti, prenosi N1.

Stručnjak Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predrag Petrović upozorava da se BIA sve češće ponaša kao politička policija.

Gde? Kada? Ko? Kako i zašto? Ništa od toga ne znamo iz vesti o tome da je BIA uhapsila četvoro srpskih državljana zbog špijunaže.

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije Momir Stojanović objavio je na svom Fejsbuk profilu da se hapšenje dogodilo u Aranđelovcu i da ima veze sa razotkrivanjem krađe na izborima.

„Terete se da su Evropolu ustupli podatke o kupovini glasova u tom gradu na nedavnim republičkim izborima“, napisao je.

Momir Stojanović nije želeo da o svojim saznanjima govori za N1. Novinar nonoosnovanog nedeljnika Radar Vuk Cvijić kaže da su poslednja hapšenja slična onima iz dve velike afere – Krušik i Jovanjica.

„Na žalost kroz primere kako postupa tajna služba mi vidimo da je ona u potpunosti pod kontrolom vladajuće stranke i u njenoj službi. Ona hapsi uzbunjivača Aleksandra Obradovića iz Krušika. Hapsi ga da ga zastraši. Prati nezakonito inspektora Milenkovića koji je razotkrio plantažu marihuane Jovanjica“, rekao je Cvijić.

Aleksandra Obradovića, uzbunjivača iz Krušika, koji je 2019. razotkrio da su otac ministra Nebojše Stefanovića i drugi trgovci profitirali u trgovini oružjem dok je fabrika bila na gubitku, uhapsila je upravo BIA.

„Sve je moguće u zemlji Srbiji, pa i to da čovek 20 dana bude u pritvoru i da niko ništa ne zna“, rekao je Obradović.

„To je i sa ovim primerom poslednjim i mislim da je to još jedna stamota u srpskoj službi, gde je zapravo pod navode borbe protiv unutrašnjih neprijatelja stavljaju svi kritičari vlasti . A to je odlika autoritarnih režima“, dodao je Cvijić.

Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku je još 2019. u opširnoj studiji upozorio da se BIA bavi pod znacima navoda – unutrašnjim neprijateljima. Sada kaže da u slučaju hapšenja četvorice građana zbog navodne špijunaže javnost mora dobiti više informacija.

„Možemo da zaključimo da se radi o još jednom slučaju zastrašivanja. Mi imamo sve veći broj slučajeva u kojima BIA nastupa kao klasična tajna politička policija, gde oni pritiskaju ljude koji kritički razmišljaju prema sadašnjoj vlasti“, kaže Petrović.

Petrović navodi primer Konstantina Katića, člana Narodne stranke, koga je BIA saslušavala i mučila na aerodromu 2021. i to zbog tvita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari