Svečano otvoren “Interetno” festival 1Interetno festival u Subotici, foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

Sinoć je na Trgu republike svečano otvoren 21. “Interetno” festival. Otvaranju ove tradicionalne međunarodne manifestacije folklornog stvaralaštva prethodila je svečana povorka u kojoj su prisutnima, u festivalskom gradu Etnopolisu, predstavljeni učesnici festivala – muzičke, plesne i folklorne grupe iz Mađarske, Crne Gore, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Subotice, manifestaciju je otvorio gradonačelnik Stevan Bakić koji je, tom prilikom, rekao da ga raduje činjenica da će Subotica tokom nekoliko narednih festivalskih dana biti mesto susretanja i prožimanja različitih tradicija, kultura i običaja i mesto druženja brojnih učesnika iz naše i nekoliko zemalja iz regiona.

“Drago mi je i što će, pored bogatog kulturnog programa, i u okviru ovogodišnjeg ‘Interetno’ festivala posetioci i učesnici ove manifestacije moći da uživaju u brojnim pratećim programima i što će u Etnopolisu, gradu u centru našeg grada, gde se spajaju tradicionalno i moderno, moći da pogledaju i izložbu starih zanata. Činjenica je, takođe, da od Subotice, grada prepoznatljivog po prožimanju različitih kultura, toleranciji i skladnom suživotu pripadnika više od 20 različitih nacionalnosti, gotovo da nema boljeg mesta za promociju interkulturalnosti i međusobnog poštovanja. U našem gradu ljudi se jako dobro razumeju, iako govore različitim jezicima, u našem gradu različitost se čuva, neguje i doživljava kao prednost, a ne kao nešto što nas deli i razdvaja”, naveo je Bakić.

Prisutnima u Etnopolisu obratila se i predsednica Mađarskog kulturnog centra “Nepker” Marta Takač koja je, zahvaljujući se Subotičanima i gostima, podvukla da zapravo oni čine “Interetno” festival.

“Svi kvaliteti koje imamo tokom godine se kulminišu u ‘Interetno’ festival, koji je podržan planovima, marljivim radom i istrajnošću. Ali sve to vredi, jer je ovo mesto gde se susreću prijatelji, gde se uživa sa gostima iz naše zemlje i okruženja koji su nam doneli lepotu u grad. Uživajte u ‘Interetno’ festivalu i dođite nam i naredne godine”, rekla je Marta Takač.

 

Ovogodišnji “Interetno” festival, koji se održava pod pokroviteljstvom Uneska, traje do subote, 27. avgusta, a posetioci tokom trajanja manifestacije mogu da uživaju i u bogatoj gastronomskoj i vašarskoj ponudi, te izložbi starih zanata u centru grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari