Svečano otvoren most Bratoljub, granični prelaz i carinski terminal između BiH i Srbije 1Foto: FoNet/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović danas su svečano otvorili novoizgrađeni most „Bratoljub“, između Bratunca i Ljubovije.

Otvoren je i zajednički granični prelaz i carinski terminal BiH i Srbije.

Otvaranju su prisustvovali predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, kao i predstavnici opština srednjeg Podrinja.

Priča u vezi sa izgradnjom mosta „Bratoljub“ trajala je više od decenije. Još septembra 2010. Republika Srpska i Srbija su potpisale protokol o izgradnji mosta preko Drine vrednosti 1,5 miliona evra, kod Bratunca u RS i Ljubovije u Srbiji.

Protokol su tada potpisali tadašnji ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i tadašnji ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić.

Potom su u septembru 2013. tadašnji ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović i ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić ponovo potpisali protokol o izgradnji „Bratoljuba“.

Godinu dana kasnije, u septembru 2014. godine, tadašnja ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić potpisuju Memorandum o razumevanju o saradnji dva ministarstva u vezi sa izgradnjom moista između Bratunca i Ljubovije.

Most „Bratoljub“ u maju 2017. otvorili su tadašnji predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik.

Godiinu dana ranije tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je su svi dotadašnji memorandumi i potpisi u vezi sa izgradnjom mosta Bratunac-Ljubovija bili lažni i da su služili u dnevno-političke svrhe.

Kod mosta preko Drine početkom aprila prošle godine počela je izgradnja graničnog prelaza, čiji je investitor Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH).

Ti radovi, vrednosti oko 7,4 miliona evra, završeni su pre skoro dva meseca, obavljen je tehnički prijem i pribavljene su sve dozvole i potpisani sporazumi za početak rada graničnog prelaza.

Novi granični prelaz biće zajednička lokacija carinskih i policijskih organa BiH i Srbije, prvi takve vrste u regionu.

Ovo će biti međunarodni granični prelaz prvog reda za dozvoljen promet robe koja podliježe inspekcijskom nadzoru.

Prelaz ima tri ulazne i tri izlazne trake, te traku za bicikliste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari