Svečanost SPC povodom osam vekova autokefalnosti počela kod Budve, stigao i patrijarh 1Foto: EPA / Fehim Demir (Arhiva)

Dvodnevna crkvena svečanost povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), počela je večeras u Manastiru Podlastva, kod Budve, gde je doputovao i patrijarh SPC Irinej.

Podgorički mediji prenose da je Irinej kazao da „vlada mišljenje da je umrla vera u Crnoj Gori, a ovo što danas vidim – ove crkve što su okitile prostore, oživljeno sveštenstvo, to je čudo božije, jedno veliko ohrabrenje“.

„Živa je naša vera, to je veliko ohrabrenje za celo srpstvo“, rekao je Irinej i istakao da „ovo što je vekovima sejano na ovim prostorima, ne može se uništiti ni dekretom, ni odlukom ljudi, sve je to oblačak koji će se razići“.

Mitropolit SPC crnogorsko-primorski Amfilohije kazao je da je „narod s velikom ljubavlju dočekao patrijarha“ čiji je dolazak „veliki dar božji“.

Predsednik Opštine Budva Marko Carević je Irineju poželeo dobrodošlicu „u svetu zemlju svetog cara Lazara grbaljskog i kosovskog“ i pozvao patrijarha da „vodi srpski narod kroz teška iskušenja kroz koja prolazi“.

U Manastiru Podlastva koji proslavlja i 1.500 godina svog postojanja, u subotu ujutro će patrijarh služiti liturgiju posle koje će biti priredjen „svenarodni sabor“.

Dolazak Irinija je prva poseta poglavala SPC Boki i Budvi za 27 godina, a u vreme kada vlasti Crne Gore planiraju da na nov način urede status verskih zajednica, jer je zakon iz 1977. godine ocenjen kao anahron.

Novim zakonom o slobodi veroispovesti koji je u maju utvrdila Vlada Crne Gore, predviđa se da država preuzme crkvenu imovinu za koju verske zajdnice nemaju dokaz da im je pripadala pre 1918, kada je Crna Gora izgubila nezavisnost i pripala Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Toj nameri vlasti oštro se protivi SPC koja smatra da su predložena rešenja usmerena protiv nje, da predstavljaju „pripremu za otimanje hramova i pljačku crkvene imovine sa zlokobnim i nesagledivim posledicama“, te SPC traži od Vlade Crne Gore da povuče taj predlog zakona iz procedure.

Crnogorske vlasti su ranije odbacile te tvrdnje SPC i saopštile da se novim zakonom „ispravljavaju teške istorijske nepravde nanete Crnoj Gori“.

U tom kontekstu crnogorski predsednik Milo Đukanović je ranije izjavio da je obnova autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) „važan korak koji je preostao, a koji će ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori početkom 20 veka“.

Đukanović je predložio formiranje Pravoslavne crkve u Crnoj Gori „bez nacionalnog predznaka“ i pozvao Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC da „bude deo rešenja“ što je ta mitropolija odbacila kao neprihvatljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari