Svečlja: Đurić nije podneo ostavku, još uvek prima 50 odsto plate 1Foto: printscreen / N1

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja izjavio je danas da bivši komandir Kosovske policije za region Sever Nenad Đurić još uvek dobija 50 odsto plate pošto je suspendovan, i nije podneo ostavku, dok ostali policajci ne primaju plate.

„Što se tiče suspendovanog regionalnog direktora, njegova plata se nastavlja sa 50 odsto, pošto je suspendovan. On nije podneo ostavku i sve dok unutrašnje instance Kosovske policije ne donesu odluku umesto njega, ta odluka će se odraziti i na njegovu platu, i nastaviće se do neke druge policijske odluke“, rekao je Svečlja.

Svečlja je na Parlamentarnoj komisiji za upravu kazao da od 550 srpskih pripadnika Kosovske policije u ostavci, njih 80 definitivno ostaje bez radnih mesta, preneo je portal Kossev pozivajući se na Kosovapres.

„Njih 80 je Kosovska policija već uklonila sa mesta policijskih službenika pošto su imali otvorene slučajeve i postupke, disciplinske ili krivične“, naveo je on.

Dodao je da se od 441 službenika traži da se izjasne da li je ova ostavka posledica pritisaka, bilo fizičke, psihičke ili druge prirode i dodao da postoji rok od mesec dana u kome moraju da se izjasne.

„Oni za koje Kosovska policija proceni da su postojali pritisci, ukoliko se vrate radni odnos će im biti nastavljen“, kazao je Svečlja.

Istakao je da su za sve njih plate sada obustavljene, jer su sami podneli ostavke.

„Dakle, za sve policajce u ostavci plate su obustavljene, pošto nisu dolazili na posao. Normalno je da im se obustavljaju plate od onog trenutka kad se nisu pojavili u redovnom radnom vremenu. Plate su kompenzacija za poslove koje obavlja državni službenik“, rekao je kosovski ministar.

Policajci na Severu su početkom novembra napustili svoja radna mesta u sklopu izlaska Srba iz kosovskih institucija zbog odluke Prištine o preregistraciji vozila sa srpskim tablicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.