Svečlja: Krajnje je vreme da tužilaštvo podigne optužnicu za Banjsku 1Foto: EPA-EFE/STR

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je danas kako je krajnje vreme da tužilaštvo u Prištini pokrene proces podizanja optužnice u vezi sa dešavanjima u Banjskoj 24. septembra i objavi konačan izveštaj, navodeći da je većina učesnika identifikovana.

Svečlja je, kako javlja portal Kosovo onlajn, istakao da je policija preduzela istražni proces, najveći u svojoj istoriji, kada je u pitanju slučaj Banjske.

„Deo tih svedočenja je javan, a deo je u rukama tužilaštva. Čvrsto verujem da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnica ili bar sačini konačni izveštaj. S obzirom na to da je bezbednost svakako povezana sa drugim segmentima rada institucija, a posebno u diplomatiji, primereno je da naši međunarodni partneri budu zvanično obavešteni o tome šta se desilo sa napadom u Banjskoj, ali i o tome šta je otkriveno“, rekao je Svečlja.

On je ocenio kako postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice, dodajući da poseduju snimke priprema, zalaganja i same borbe.

„Identifikovali smo većinu učesnika, njihovu prošlost, njihovo angažovanje u drugim slučajevima, jer se ova grupa, ili njen veliki deo, bavila kriminalnom delatnošću i ranije“, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Tokom oružanog incidenta u selu Banjska na severu Kosova 24. septembra u sukobu paravojne grupe Srba i kosovske policije poginuo jedan policajac i trojica članova te grupe, više ih je uhapšeno, a Kosovska policija je narednih dana zappenila veću količinu oružja, muinicije i vojne opreme.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste, sestrinske stranke Srpske napredne stranke, a istovremeno podneo ostavku na u stranci.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom pušten, uz zabranu napuštanja zemlje i odlaska na Kosovo, ali nikakav krivični postupak u Srbiji protiv Radoičića nije pokrenut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari