Svedokinja Balaži: Gucatija i Haradinaja držite kao taoce 1Elmedina Balaži / Foto: Screenshot

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj su za mene nepravično u pritvoru. Držite ih kao taoce, oni za mene nisu optuženi, izjavila je danas Elmedina Balaži pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu na suđenju nekadašnjim liderima Udruženja veterana OVK.

Balaži je, kao svedokinja odbrane, istakla da zahvaljujući ljudima, poput Gucatija i Haradinaja, ona danas na Kosovu uživa slobodu.

Podsetimo, po optužnici Specijalizivanog tužilaštva, Gucati i Haradinaja se terete, između ostalog, za ometanje službenih lica i zastrašivanje svedoka.

Oni su, po optužnici, na konferencijama za štampu Udruženja veterana OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra prošle godine, objavili poverljive dokumente Specijalizovanih veća i Specijalizivanog tužilaštva Kosova, uključujući i identitet potencijalnih svedoka.

Svedokinja Balaži je radila kao novinarka za portal Arbresh.info tokom releventnog perioda.

Ona je danas, odgovarajući na pitanja, u jednom trenutku pitala Specijalizovano tužilaštvo kako su dopustili da ta poverljiva dokumenta procure.

U svojoj izjavi, koja je pročitana u sudnici, Balaži je navela da je 16. septembra u centru Prištine, zajedno sa kamermanom, radila intervjue sa građanima.

– Zaustavili smo se malo da odmorimo. Sedeli smo preko puta Udruženja veterana OVK. Oko 11-12 sati videla sam sivo-belo vozilo, koje mi je privuklo pažnju. Videla sam dve osobe u autu, ali nisam mogla da vidim registarsku tablicu i marku automobila. Posmisila sam da vozač nešto namerava, jer je izgledalo kao da ne zna kuda ide. Zaustavi auto pa krene. Rekla sam kamermanu da treba to da snimimo ovo, jer mi je intuicija govorila da nešto nije u redu – navela je Balaži.

Potom je dodala da je suvozač izašao iz vozila, da je na sebi imao tamnu sportsku odeću, crnu kapu i rukavice, kao i masku.

– Izneo je kutije i ušao je u zgradu u kojoj se nalazi Udruženje. Pošto sam prethodno videla na televiziji prvu isporuku dokumenata, pretpostavila sam da je ovo još jedna isporuka. Muškarac je izašao iz zgrade i skrenuo u desno, brzo je hodao ka tunelu, i više ga nisam videla. Ne znam gde je otišao automobil – ispričala je Balaži.

Ona je potom odgovarala na pitanja tužilaštva, koja su se uglavnom ticala opisa događaja kojem je prisutvovala, odnosno opisu nepoznatog muškarca koji je u Udruženju isporučio dokumente i šta se dešavalo nakon toga.

Na pitanje kako je znala da su ljudi iz Specijalizovanog tužilaštva prisustvovali konferencijama za novinare Udruženja veterana OVK na kojima su predstavljena tajna dokumenta, Balaži je odgovorila da joj je neko to spomenuo da dolaze istražitelji tužilaštva.

Član Upravnog odbora Udruženja ratnih veterana OVK Pren Maraši, takođe je juče svedočio kao svedok odbrane Hisnija Gucatija.

On je u svojoj izjavi, koja je pročitana u sudnici, između ostalog, rekao da su 8. septembra 2020. dva istražitelja Specijalizovanog tužilaštva došla u Udruženje.

– Niko nije mogao da nas natera da razgovaramo s njima, jer mi ne priznajemo Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo – rekao je Maraši.

Tražili su, kako je dodao, da im dostavimo dokumenta, koje su im potom predati.

– Nakon toga sam otišao kući. Nisam pročitao dokumente jer me nisu zanimali – navedeno je u izjavi Prena Marašija.

Pre Balaži Marašija, svedočila je Taibe Miftari, koja je radila u Udruženju ratnih veterana OVK 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari