Svega pet odsto građana smatra da je dobilo sve potrebne informacije o epidemiji i vanrednom stanju  1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Građani smatraju da su tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa u značajno većoj meri informisani o situaciji na nacionalnom nego o onoj na lokalnom nivou, a svega pet odsto njih ocenjuje da je dobilo sve relevantne informacije u vezi sa tim.

To je pokazala je onlajn anketa Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

– Centralizacija informisanja tokom celokupnog vanrednog stanja imala je izrazito negativan uticaj na obaveštenost građana o pitanjima koja ih se lično tiču. Posledice su mnogostruke, a među njima je i pribegavanje verovanju u glasine i neproverene informacije – ocenila je NKD, koja se zalaže za “izradu opsežne studije o kvalitetu informisanja građana u
vanrednom stanju”.

NKD je kao opšti zakljičak navela da značajan broj anketiranih smatra da su saopštavane informacije “često nedovoljno jasne, nekada i kontradiktorne”, a neke od njih “uznemiravajuće” i njihovo saopštavanje “širenje panike”. Anketiranje je sprovedeno na nereprezentativnom uzorku od 104 građana.

– Više od petine ispitanika (21,18 odsto) smatra da je glavni problem u njihovoj obaveštenosti što ne dobija informacije koje se odnose na broj zaraženih virusom COVID-19 u njihovim lokalnim zajednicama. Svaki deveti građanin (11,86 odsto) ocenjuje kao glavni problem što ne odbija informacije o realnom broju zaraženih i preminulih, a svaki deseti (10,16 odsto) da je glavni problem nedostatak informacija o realnom stanju u bolnicama zdravstvenom sistemu – rekli su u NKD.

Istraživanje je pokazalo da se o epidemiji i merama vanrednog stanja više od petine ispitanika (21,93 odsto) informiše preko društvenih mreža, skoro petina (19,37 odsto) putem internet portala, a manje od petine  (18,8 odsto) preko nacionalnih televizija. Preko zvaničnog internet portala covid19.rs informiše se svaki sedmi građanin (14,81 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.