Sveštenstvu Mitropolije SPC nije dozvoljeno služenje liturgije na Lovćenu, služili sveštenici CPC 1Foto: www.wikipedia.org / Darij & Ana

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštila je da je njenom sveštenstvu danas onemogućeno da služi prazničnu liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima na Lovćenu.

„Liturgiju u crkvi Preobraženja Gospodnjeg prvi put posle 20 godina služila je Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), a na Lovćenu su prisutne jake policijske snage i sve protiče bez incidenata“, javio je portal Cetinjski list.

Pozivajući se na informacije dobijene od policije, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je navela da su se u tu crkvu sinoć zatvorile četiti osobe, koje nisu imale njeno ovlašćenje.

Mitropolija je izrazila žaljenje što policija nije blagovremeno reagovala i obezbedila nepovredivost imovine Mitropolije, kao i nesmetano vršenje verske službe monasima Cetinjskog manastira.

„Nemamo nikakve sumnje da se ovde radi o još jednom u nizu pokušaju podizanja tenzija pred svečani događaj ustoličenja mitropolita Joanikija. Sasvim je jasno da iza ovoga stoje ideološko-političke strukture bivšeg režima koje neprestano, iznoseći neistinu do neistine, napadaju Mitropoliju“, navodi se u saopštenju.

Potpredsednik Saveta Mitropolije „Crnogorske pravoslavne crkve“ Stevo Vučinić rekao je za Antenu M da je policija došla, verovatno po prijavi, ali da nije reagovala i da je dozvolila da sveštenici CPC uđu u crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari