Danas su u više evropskih prestonica zabeležene naglašene reakcije na presudu iranskih vlasti da se Sakineh Aštijani (43), majka dvoje dece, kazni kamenovanjem do smrti, zbog navodne preljube i kontroverzne smrti njenoga muža.

Francuski ministar spoljnih poslova Bernar Kušner uključio se danas oficijelno u akciju spasavanja Aštijani „od barbarskog čina“, obelodanjujući da će se Francuska angažovati u humanitarnom smislu „do kraja“. Ovakvom stavu francuske države prethodile su brojne peticije uticajnih javnih ličnosti, od filozofa Anrija Bernara Levija preko glumice Žilijet Binoš do prve dame Francuske Karle Bruni. Zbog svog sudelovanja Karla Bruni zaradila je pogrde iz Teherana, gde je u jednom oficijelnom glasilu nazvana „prostitutkom“. Kušner nije isključio sopstveni odlazak u Teheran, ako bude bio moguć, i delotvoran.

Vest dana bilo je i pojavljivanje Vatikana na ovoj sceni, kao mogućeg posrednika kod iranskih vlasti. Kurija je objavila da se Sveta stolica rado angažuje u humanitarnim aktivnostima ovoga tipa, ali da praktikuje diplomatske puteve, izvan očiju javnosti. Podvlači se da je Vatikan protivnik smrtne kazne, i inače. Nije potvrđeno da je nalog za delovanje Papa Benedikt dao nakon molbe sina Sakineh Aštijani da Sveti otac pomogne njegovoj majci.

Danas je široko komentarisana i nepotvrđena vest iz Teherana da je Aštijani prošle sedmice batinana u zatvoru (99 šiba) zbog toga što je londonski Tajms 28. avgusta objavio navodnu njenu fotografiju bez zara. Tajms se posle tih glasina korigovao, saopštenjem da je na objavljenoj fotografiji druga osoba a ne Aštijani.

U svetu raste zabrinutost za sudbinu Iranke koja čeka konačnu presudu u zatvoru. Dan D mogao bi biti petak, kada se završava Ramadan. Iranske vlasti pružale su različita uveravanja, od toga da Aštijani neće biti pogubljena, do toga da će umesto kamenovanjem do smrti biti obešena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari