Svetski dan borbe protiv raka u Vranju: Građani šetnjom pokazali svoju podršku svima koji biju bitku s tom bolešću 1Ilustracija, foto: Dušan Pešić/Danas

Članovi Društva onkoloških pacijenata Vranje prošetali su danas pešačkom zonom u ovom gradu, čime su obeležili 4. februar, Svetski dan borbe protiv raka. Njima su se pridružili građanke i građani koji su hteli da pruže podršku osobama koje boluju od ove teške bolesti.

Iz Društva onkoloških pacijenata u Vranju, koje je organizovalo šetnju, poručili su da je obeležavanje ovog dana kampanja pokrenuta na globalnom nivou, kojom se želi ukazati na značaj podizanje svesti o bolestima od raka, njihovoj pravovremenoj prevenciji, dijagnozi i lečenju.

Članica ovog društva, Mirjana Nikolić, rekla je da je obeležavanje Svetskog dana borbe protiv raka „pomoć i podrška ljudima koji se bore u najvećoj bici koja je svetskih razmera, i da su svi oni borci koji zaslužuju medalju za hrabrost“.

Svetski dan borbe protiv raka u Vranju: Građani šetnjom pokazali svoju podršku svima koji biju bitku s tom bolešću 2
Foto: Dušan Pešić

„Danas imamo ljude koji se bore i na onkološkom odeljenju“, rekla je Nikolić i zamolila prisutne za aplauz kao način podrške onkološkim bolesnicima.

Druga članica ovog udruženja, Vesna Miletić, prisutnima je kazala da je koronavirus vrlo težak za lečenje za sve ljude, posebno za onkološke pacijente.

„Ali, ako me pitate da li se plašim kovida ili meta promena, reći ću vam da se plašim ovog drugog“, rekla je Miletić.

Svetski dan borbe protiv raka u Vranju: Građani šetnjom pokazali svoju podršku svima koji biju bitku s tom bolešću 3
Foto: Dušan Pešić

Istakla je da je za nju bilo „jako opterećujuće“ to što je morala da na 21 dan ide u Niš kako bi primila terapiju.

„To je za mene bilo teško, tim pre što sam morala da nosim test da sam negativna. I tu bi država možda mogla nešto da učini, da tu potkožnu terapiju primamo u mestu boravka, a ne u nekom regionalnom centru“, uputila je Miletić predlog državnom vrhu.

Svetski dan borbe protiv raka je kampanja pokrenuta na globalnom nivou od strane Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne unije za borbu protiv raka.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari