Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 1Foto: MUP

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležili su 1. mart – Svetski dan civilne zaštite nizom manifestacija širom Republike Srbije gde su ukazali na značaj ove službe neophodne u slučaju nesreća i katastrofa i podsetili na njihove žrtve i podvige.

Tom prilikom, pripadnici Sektora u mnogim mestima u Srbiji održali su više pokaznih vežbi na trgovima i školskim drvorištima, kao i svečane sednice štabova na kojima su prezentovali postignut rad i obučenost specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 2
Foto: MUP

Na teritoriji Republike Srbije dosad je formirano 200 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje, kao i 27 komandi tih jedinica.

Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 3
Foto: MUP

Oko 2.500 pripadnika specijalizovanih jedinica civilne zaštite prošlo je osnovnu obuku i oni su raspoređeni u jedinice kao što su za zaštitu od požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i zbrinjavanje.

Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 4
Foto: MUP

Podsećamo, Međunarodna organizacija za civilnu odbranu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi je na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 5
Foto: MUP
Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija (FOTO) 6
Foto: MUP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari