Svetski kongres Rusina u Novom Sadu počinje izložbom slika autora Vlade Njaradija 1Foto: A. L./Danas

U Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski”, u četvrtak 17. avgusta od 20.30 časova, biće upriličeno svečano otvaranje izložbe slika autora Vlade Njaradija i poetsko veče povodom obeležavanja 17. Svetskog kongresa Rusina/Rusnaka/Lemka u Novom Sadu.

Svetski kongres Rusina održava se svake druge godine u jednoj od država, a ove godine zemlja domaćin je Srbija i grad Novi Sad.

Gosti dolaze iz jedanaest država, sa evropskog, azijskog i američkog kontinenta, uključujući Mađarsku, Češku, Rumuniju, Slovačku, Poljsku, Ukrajinu, SAD, Kanadu, Rusku Federaciju, Japan, Hrvatsku, kao i Srbiju.

Drugi naučno-stručni deo Kongresa biće održan 18. avgusta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, pod nazivom „Rusinistika – danas i u budućnosti”.

Tokom trećeg dana Kongresa, 19. avgusta biće održan zajednički kulturno-umetnički program, sa predstavom na rusinskom jeziku u Ruskom Krsturu.

U okviru likovne izložbe u Kulturnom centru Vojvodine „Miloš Crnjanski” biće predstavljena dela slikara Vlade Njaradija, iz kolekcije Đure Popovića, među kojima su i radovi iz ciklusa „Karpatski mit”, „Karpatski haos”, „Od stvarnosti do sna”, „Zapisi sa meteora”.

Nakon otvaranja izložbe, sledi poetsko veče na kome će učestvovati dvadeset pesnika iz raznih država, uključujući i domaćine.

Glavni organizator je Matica rusinska („Ruska matka”), a njen predsednik, kao i predsednik Organizacionog odbora Kongresa je prof. dr Mihajlo Fejsa, sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari