Svi đaci u klupama od 1. septembra, časovi 45 minuta? 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministarstvo prosvete teži tome da školska godina počne regularno, da svi učenici krenu na redovnu nastavu i da časovi traju po 45 minuta.

Međutim, konačna odluka o tome kako će škole raditi od 1. septembra biće doneta nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak, potvrdili su za Danas Zvonimir Jović, iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Valentina Ilić, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije, posle jučerašnjeg sastanka sa ministrom prosvete Brankom Ružićem.

Ilić kaže da je na sastanku iznet plan da bi svaka školska uprava trebalo da prati epidemiološku situaciju u školama i da se spram toga donose odluke na koji način će se organizovati nastava. To praktično znači da će, tamo gde bude buknula epidemija, svaka škola pojedinačno odlučivati da li će se preći kompletno na onlajn nastavu ili će se raditi po kombinovanom modelu, kakav je bio i prošle školske godine.

Unija sindikata prosvetnih radnika oglasila se saopštenjem posle sastanka u Ministarstvu, u kome piše da će „prosvetni sistem biti decentralizovan, a model koji će se primenjivati će zavisiti od stanja u jedinici lokalne samouprave i samoj školi, te da će domovi učenika raditi punim kapacitetom.

– Mi smo tražili da nam daju plan koji su napravili, ali oni nisu želeli ništa konkretno da nam kažu dok Krizni štab ne donese konačnu odluku, kako se ne bi unosila konfuzija. Oni su definisali zone, zelenu, narandžastu i crvenu prema procentu zaraženih učenika i imaju plan kako će se raditi ako se škola ili ceo okrug nađe u nekoj od tih zona. Jedan od predloga je i da se, ako dođe do podele odeljenja na grupe, one smenjuju dan za danom, jer iskustvo pokazuje da učenici gube kontinuitet u učenju ako sedam dana ne idu u školu. U svakom slučaju, sve će zavisiti od Kriznog štaba, ali moj stav je da nema škole bez redovne nastave, a nastava na daljinu može da bude samo dopuna redovnoj – ističe za Danas Slobodan Brajković, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Ministarstvo prosvete u saopštenju posle sastanka sa sindikatima prenosi reči ministra Ružića da se odluka o modelu nastave očekuje na sednica Kriznog štaba, koja treba da se održi u najskorijem roku, te će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak škole.

U saopštenju je navedeno i da su se svi učesnici sastanka složili da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu, a istaknuta je i važnost vakcinacije prosvetnih radnika kao jednog od faktora da od 1. septembra tako i bude.

„Tome najviše i težimo“, kazao je Ružić i dodao da je iznad svega važnije zdravlje i dece i zaposlenih te da će se ponajviše saslušati šta zdravstvena struka kaže.

Naredni sastanak ministra i predstavnika sindikata biće održan posle sednice Kriznog štaba na kojoj bi se dogovorila primena odluke o modelu nastave.

Podsetivši da je vakcina civilizacijska tekovina i jedina opcija da se što pre vratimo uobičajenim aktivnostima, Ružić je istakao da razume da i dalje postoje nedoumice koje se mogu rešiti edukacijom i razgovorima sa relevantnim zdravstvenim radnicima.

„Još uvek ima puno prosvetnih radnika koji se nisu vakcinisali i važno je da im obezbedimo odgovore na eventualna pitanja“, rekao je Ružić i dodao da će se u narednom periodu održati vebinari i susreti sa zaposlenima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari